Viisnurk eksportis mullu oma toodangut (mööblit, suuski, puitkiudplaate ja hokikeppe) 167,4 miljonit krooni väärtuses, mis moodustas 80 % ettevõtte käibest. Ligi pool ettevõtte toodangust suundus Soome, teisteks peamisteks ekspordipartneriteks olid Euroopa riigid ja Ameerika Ühendriigid. Eesti osalus Viisnurga aktsiakapitalis moodustab 27 %.

Uute töökohtade looja auhinna pälvis puitplaatide tootja Repo Vabrikud, kiire arenguga eksportööri auhinna kodutekstiilide tootja Wendre ning eduka väikese ja keskmise suurusega eksportööri auhinna küünalde tootja Hansa Candle.

Auhinnad edukamatele 1999. aasta eksportööridele andis pidulikul tseremoonial üle peaminister Mart Laar.

Repo Vabrikud, Wendre ja Hansa Candle ekspordi maht oli 1999. aastal vastavalt 256,9 miljonit, 115,9 miljonit ja 33, 9 miljonit krooni, moodustades ettevõtete käibest 79 %, 84 % ja 86 %. Repo Vabrikud ja Hansa Candle kuuluvad 100 %-liselt Eesti kapitalile, Wendre aktsiakapitalis on Eesti osalus 33 %.

Eesti Ekspordiagentuur korraldab Ekspordifoorumi raames aasta eksportööri konkurssi kolmandat aastat. Konkursi nominendid selgitatakse välja aasta eksportööri uuringu tulemusel.

Auhinnatavate ettevõtete peamiseks valiku kriteeriumiks on alates sellest aastast nõue, et ettevõtte kodumaise kapitali osakaal peab moodustama vähemalt 25 %. Lisaks hinnatakse Ettevõtteid nende ekspordi mahu, ekspordi kasvu, ekspordi osakaalu käibes jm alusel.

1999. aasta parima eksportööri tiitlile kandideeris tänavu kuus ettevõtet: Balti Laevaremonditehas, Imavere Saeveski, Repo Vabrikud, Silmet, Viisnurk ja Wendre. Parima uute töökohtade looja nominentideks olid Microlink Elektoonika, Mivar Viva, Repo Vabrikud, Toom Tekstiil ja Wende, kiireima arenguga eksportööri nominentideks Rationel Eesti, Sanwood, Tarmetec, Toom Eesti ja Wendre ning edukaima väikse ja keskmise suurusega eksportööri nominetiedeks A&G, Bestnet, Hansa Candle, Rationel Eesti ja Tarmetec.

Igor RÕTOV