Kaupade müügiga kaasnevad loteriid peaksid ka praegu loteriide alla kuuluma, kuid kuna seadus on üsna segane, siis ei ole see praktikas kunagi nii olnud, rääkis rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik esmaspäeval BNS-ile.

Vaariku sõnul on kaubanduslike kampaaniate näol tegemist loteriidega, mille pealt peaks samuti maksma heategevuseks minevat hasartmängumaksu.

Eelnõu järgi on kaubandusliku loterii korraldamise maksumäär 25 protsenti võidufondist ühe loterii kohta ja meelelahutus- või heategevusüritusel loterii korraldamisel on maksumäär 20.000 krooni ühe loterii kohta.

Hasartmänguseaduse ja loteriiseaduse eelnõu võrdsustab kaubandusliku loterii tavalise loteriiga ning selle läbi saavad loteriimängijate huvid paremini kaitstud, kuna ka kaubandusliku loterii korraldamisel tuleb koostada loterii tingimused ja läbida korraldusloa taotlemise protseduur, selgitas ministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm.

Samuti kaob kaubandusliku loterii maksustamisel Urmi hinnangul ebavõrdne konkurents, kus ühed loterii korraldajad peavad hasartmängumaksu tasuma ja teised mitte.

Uue hasartmängumaksu eelnõu kohaselt tõusevad ka hasartmängumaksu määrad ning maksust laekunud tulu jaotatakse vaid kolme valdkonna - spordi, kultuuri ja omavalitsuste vahel.

Kolmapäeval toimub rahandusministeeriumis kohtumine hasartmängu korraldajate esindajatega, kus arutatakse nende arvamusi ja ettepanekuid uue hasartmängumaksu seaduse ning loteriiseaduse eelnõude kohta.

Praegune hasartmängumaksu seadus kehtib 1996. aasta veebruarist.