Hansa Capitali pikaajaliste finantseerimistoodete arendusjuht Kersti Arro ütles, et uute (kuni kolme aasta vanuste) või renoveeritud eluasemete puhul on võimalik nüüdsest laenu võtta vaid 15protsendilise omafinantseeringuga. Keskmiste kasutatud eluasemete omafinantseering langes 34 protsendilt 24 protsendile. “Teatud varade puhul võiks pank rohkem laenu finantseerida,” põhjendas Arro panga otsust.

Samas tõsteti omafinantseeringut hoonete puhul, mis lähema dekaadi jooksul vajavad kapitaalremonti. Nende puhul annab pank laenu 40–50protsendilise omafinantseeringuga. Arro ütles, et omafinantseering tõuseb just peamiselt remontimata puitmajades asuvate korterite puhul, samas võivad samasse gruppi kuuluda vanemad tüüpmajad, Tallinnas näiteks Mustamäe tagumises otsas asuvad Akadeemia tee ning Lasnamäe alguses asuvad Majaka rajooni hooned.

Ehkki pangal sellekohane statistika puudub, peaks Arro sõnul keskmine omafinantseeringu määr tänu uuendustele langema. Arro ütles, et praeguseks on Hansa Liisingu ning Hansapanga toodete tingimused ühtlustunud. “Nüüd enam suurt vahet pole, kodu ostmise puhul eelistame me laenu, liisingut eelistame siis, kui Hansa Liising finantseerib eluaseme rajamist, samuti suuname riskantsemad laenud liisingusse,” sõnas ta.

Samas peab klient madalama omafinantseeringu valimisel maksma kõrgemat lepingutasu. Tavalise laenulepingu puhul on lepingu sõlmimise tasu 1 protsent vara väärtusest. Kui pank finantseerib üle 75% uue või renoveeritud vara väärtusest, siis sellest piirist üle jääv summa maksustatakse 3protsendilise tasuga. Kasutatud korterite puhul tuleb 3protsendilist tasu hakata maksma selle laenatud osa pealt, mis ületab 66% vara väärtusest.

Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütles, et ehkki Ühispank pole omafinantseeringute muutmiseks otsuseid teinud, proovitakse olla paindlikud ning vaadata iga projekti tingimusi eraldi. Messimase sõnul ta ei kinnita ega lükka ka ümber, et Ühispangast on võimalik saada laenu 34 protsendist madalama omafinantseeringuga. “Jutuks on olnud,” lausus ta omafinantseeringu määrade ülevaatamise kohta.