Külm talvepäev, osaühing Role moodsate kontoriruumide aknaid ründavad lumehelbed. Baretiga naisterahvas, kilekott tugevalt käes, vaatab mugavas ooteruumis rahulikul pilgul õue. Müüt sellest, et 3650-4500 krooni maksev individuaalse toitumise programm puhtalt rikaste ja ilusate mängumaale jääb, on kummutatud. Proua ootab rahulikult oma järge. Nõudlus parema tervise järele on otseses seoses pooleteise kuuni ulatuva ootejärjekorraga. Viis aastat tagasi uudse toitumisprogrammi loonud firmal läheb hästi ja seda ilma püüdlike reklaamiklippide või hiigelplakatiteta.

Role osanikud on tippadvokaat Viktor Kaasikuga seotud East-West Consulting (24%), pikaajalise meditsiini kogemusega Adik Levin (38%) ja Marina Rozenshteyn (38%). Mehi-naisi, vanemaid ja nooremaid voorib iga kuu läbi ligi kakssada, kõigil Rolest üks eesmärk: parandada tervist ning saada just talle mõeldud individuaalseid toitumisnõuandeid.

Uudne programm

?Kui väljanägemise, võimete ja huvide poolest on iga inimene ainulaadne, siis maksab inimese iseärasusi arvesse võtta ka toidu valikul,? nõjatub tervisest pakatav heatujuline Adik Levin mugavalt toolile. Jutt veereb igaühe erisugusele toiduvajadusele. Selgub, et meie üldlevinud tervisepommide loetelu juurviljadest puuviljadeni ei sobi kindlasti mitte igaühele ja õige toitumine on inimtervise varaait. Mida suhu pista ja mida mitte ? selles ongi Role programmi võti.

Kõik käib iseenesest lihtsalt. Konsultatsiooni, vereanalüüsi ja toitumissedeli järgi selgitatakse välja just konkreetsele inimesele sobivad toiduained. Niisiis arvestatakse soovitatava menüü koostamisel kõikvõimalikke individuaalseid eripärasid, alustades põetud haigustest, soodumustest, geneetikast, lõpetades tervislikust seisundist. Protseduuriliselt algab individuaalne toitumisprogramm vereanalüüsist: otsitakse antikehasid ning lähtuvalt tulemustest jäävad sõelale need toiduained, mis just konkreetse inimese seedimist ja immuunsüsteemi paremaks võiksid muuta.

?Role programm ei ole veregrupi dieet,? selgitab dr Levin. Kui veregrupi dieedis lahterdatakse inimesi vastavalt veregrupile neljaks ja selle järgi antakse soovitusi, siis Role programm arvestab muidki iseärasusi. Adik Levini kolleeg ja firma kaasasutaja Marina Rozenshteyn juhib tähelepanu asjaolule, et sobivate toiduainete kombineerimist ja kaalujälgimist ei maksa omavahel sassi ajada. Kui kaalujälgimise eesmärk on enamasti kaalu alandamine ja kontseptsioon tugineb väherasvastele toiduainetele, siis Role programmis välditakse neid toiduaineid, mille seedimine inimesele on raske ? pealegi on põhiliseks eesmärgiks üldise tervise parandamine, mitte number, mis kaalule astudes vastu vaatab.

?Maksab süüa seda, mida organism tahab, mitte inimene sunnib,? võtab Role klient Indrek Pertelson toitumiskontseptsiooni lühidalt kokku.

Laiem kontseptsioon

Olgugi et teooria tundub esmapilgul lihtne, rebib individuaalne toitumisprogramm eestlaste harjumuspärased todutoiduretseptid kärinal pooleks. Näiteks pole hea mõte sama söögikorra ajal suhu pista kartulit ja liha, toidu kõrvale pole hea mõte piima juua jne.

Role eesmärk on programmis osalejatele paar sammu veelgi lähemale astuda. Tegevjuht Inna Grünberg Kaasik räägib, et firma plaanib spetsiaalseid mahepõllundus- ja tervisetoodete lette. Lisaks planeeritakse lahustoitumist võimaldavaid söögikohti, kus igaüks saaks vastavalt oma iseärasustele toitu kombineerida. Suur nõudlus on ärgitanud ka filiaali rajama. Peatselt avab Role kliinik uksed ka Pärnus.

Kommentaar

Toidukorv läheb odavamaks

Merike Martinson, Tallinna abilinnapea sotsiaal- ja tervishoiu alal

Kui testidesse uskuda ja soovitustest täpselt kinni pidada, siis annab see potentsiaali tervisele juurde. Kolmekuulist programmi ei soovita ? hädad tulevad tagasi ja efekt hääbub. Olen järginud Role programmi üle pooleteise aasta ja soovitan seda teistelegi. See on üks võimalusi, kuidas ilma ravimiteta oma tervise eest hoolitseda.

Toidukorv läheb väiksemaks ja odavamaks. Kõige tähtsam polegi raha, vaid enesetunne ja terivs. Ahjaa, 17 kilogrammi läks kaalust ka maha.

Haigekassa peaks doteerima

Margus Leivo, riigikogu liige

Jõudsin Role programmi ülemöödunud aasta detsembris pärast südamemuresid. Pidasin doktor Levini nõuannetest pedantselt kinni ja jõudsin kolme kuuga tulemuseni, kus võtsin 30 kilogrammi alla. Siinkohal ei ületähtsusta ma kaalulangust, vaid head enesetunnet.

Kui täna suudame toitumisharjumuse kaudu maha võtta kallid haigekassa doteeritavad rohud ja asendada need õige toidusedeliga, siis tuleks kaaluda Role programmi viimist haigekassa dotatsioonile.

Käisin doktor Levini juures tuttavate soovitusel ja olen seda ise vähemalt sajale inimesele soovitanud.