Kui viis aastat tagasi kasvatati maasikat Eestis 1050 hektaril, siis kaks aastat tagasi oli see pind kahaneneud 865 hektarini. Värskem ametlik statistika veel puudub, kuid Eesti aiandusliidu aseesimehe Valdur Milleri hinnangul on maasika kasvupind selleks aastaks vähenenud 600–700 hektarini. “Osa taimi võttis külm ja möödunud aastane põuasuvi tekitas olukorra, et maasikataimedelt ei saanud ka tütartaimi .”

Tartumaa maasikakasvatusfirma Vatroke OÜ tegevjuhi Kärt Karhuneni sõnul vähendasid ka nemad külmakahjustuste tõttu maasikaistanduse suurust. “Nii palju, kui ma teistega rääkinud olen, teevad paljud seda,” ütles ta. Sarnaselt eelmise aastaga jäi korjamisperiood kuiva tõttu lühikeseks. Paari nädala pärast on Vatrokes maasikahooaeg läbi. Kohapeal müüakse veel viimaseid üleküpsenud marju, mis transporti enam ei kannata. Enamiku selle aasta saagist müüs Vatroke kohapeal ise, kokkuostjaid kasutamata.

Lisaks kehvale ilmale kummitab maasikakasvatajaid ka tööjõupuudus, sest töö on raske ja vähetasuv.

Võtaks hea meelega

“Kui Eesti tootjad meile vaid pakuksid, võtaksime hea meelega Eesti maasikat rohkem müüki,” ütles Rimi Food AS-i puu- ja juurvilja tootegrupi juht Kätlin Rohilaid.  Eriti oodatud on suurte koguste pakkujad. Päevas võtaks Rimi kett vastu kuni 400 kilo-

grammi maasikaid. Praegu müüb Rimi Eesti tootjatelt ostetud maasikaid Tartus ja Pärnus. Kuna Eestis tuleb maasikat vähe, on Rimis müügil ka Poola ja Hollandi maasikat. Hispaania maasika hooaeg on Rohilaiu sõnul juba läbi saamas ja seetõttu Rimi sealt pärit ebakvaliteetseks muutunud marju enam müüki ei võta.

“Poola maasika ostuhind on kallis, sest seal on kogused väikesed. Meie kohalikud kasvatajad siiski loodavad, et marju veel tuleb,” ütles Rohilaid. 

Riguali ostujuhi Annika Tuule sõnul ostavad nemad praegu suuremate kauplusekettide jaoks kokku veidi alla tonni päevas. “Hetkel meil vajaliku koguse kokkuostmisega probleeme ei ole,”  ütles Annika Tuul. Ilusaid suuri marju ostab Rigual hinnaga 30 krooni kilo ja väiksema marja kilo eest pakuvad 22 krooni. Põhilised pakkujad on Lõuna-Eesti marjakasvatustalud, kus on valminud varajased sordid. Samas üks koostööpartner pakub marju alles kolme nädala pärast.

Väga lai hinnavahemik

•• Tallinnas keskturul maksis eile Eesti maasika kilo 20–45 krooni. Väiksed marjad olid odavamad. Hispaania maasikad olid müügil 20-kroonise kilohinnaga.

•• Tallinna Sikupilli Prismas olid Eesti maasikad müügil 78-kroonise kilohinnaga.

•• Torupilli Selveris olid müügil poolekilosed maasikakarbid hinnaga 51 krooni. Päritolumaad polnud juurde märgitud.

•• Rimi ketis oli Tartus Eesti maasikate poolekilose paki hind 24.90, Poola maasikatel  32.90 ja Hollandi marjadel 31.90

•• Suurte kauplusekettide juures müüb C+ kaubamärgi all Conesco Eesti OÜ Hispaania maasikaid 58 krooni kilogramm ja Eesti maasikaid 98 krooni kilogramm.