Päevalehe andmetel on müügi põhjused majanduslikud ega ole otseselt ajendatud pronksiöö sündmustest. Transiidiettevõte on pidanud läbirääkimisi võimalike ostjatega nagu TNK-BP ja Vopak juba selle aasta algusest.

Müügisoovi taga on eelkõige probleemid, mille on tinginud ettevõttega seotud inimeste kohtuprotsessid ja Eesti riigi poolsed süüdistused riigivastastes tegudes.

Konkreetsemalt peetakse silmas Severstaltransi tütarettevõtte Spacecomi juhi Oleg Ossinovski vastu algatatud kriminaalsüüdistust ja kaitsepolitsei 2006. aasta aastaraamatu väidet, et Severstaltransi üks tippjuhtidest Andrei Filatov on Eestile suureks julgeolekuriskiks. Kapo rõhutas asjaolu, et julgeolekurisk oleks tekkinud, kui Filatov oleks praeguse Tallinna linnapea Edgar Savisaare mahitusel saanud valitsuse otsusega kodakondsuse. Samuti on müügisoovi taga asjaolu, et Severstaltrans ei suutnud lõpuni realiseerida äriplaani, mille kohaselt nad soovisid luua mahutipargi, mis oleks suuteline käitlema aastas ligi miljon tonni naftasaadusi.

Selle äriplaani üheks komistuskiviks sai ka asjaolu, et Severstaltransil ei õnnestunud osta Pakterminali.

Kommersandi välja pakutud müügihinda 40–50 miljonit dollarit peetakse aga liiga madalaks, kuna Severstaltrans on Eestisse investeerinud ja varasid ostnud tunduvalt suurema summa eest.

Äriringkonnad viitavad ka

n-ö Eesti stiilis transiidiäri lõppemisele, kus suured mahud lihtsalt läbisid Eestit.