Hispaania kinnisvaraturg, kus hinnad on 1998. aastast alates tõusnud 190 protsendi võrra, on viimastel kuudel asunud selgele langustrendile, vahendab Reuters. Peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero üritab tuleva aasta valimiste valguses nimetada toimuvat "pehmeks languseks".

Hispaania kinnisvaraturg, mis oli aastaid üks Euroopa kuumimaid, on sumbunud kõrgetesse laenureitingutesse ning ületootmisse. Kohaliku kinnisvaraagendi Angel Velazquezi andmeil on müüjad meeleheites hindasid kuni veerandi võrra alandanud ning mitmed väiksemad kinnisvarabürood on läinud pankrotti, kuna mitme kuu jooksul pole leitud ühtegi ostjat.

"Inimestel võtab aega aru saada, et buum on lõppenud. Nad loodavad endiselt saada palju raha, kuid see on lõppenud," kommenteeris Velazquez.

Hispaaniat ootavad tuleval aastal ees valimised, mistõttu kinnitab peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, et tegu on kõigest "pehme maandumisega", millel pole sarnasust 1973. aasta naftakriisi järel toimunud kümne-aastase tõsise majanduskriisiga. Ka riigi ametlik statistika ei näita hindade langust, vaid väidetavalt on kinnisvarahinnad eelmise aasta sama perioodiga võrreldes tõusnud 5,8 protsenti.

Hetkel on Hispaania tööpuudus viimase 29 aasta madalaimal tasemel, kuid potentsiaalne kinnisvarakrahh võib tööta jätta tuhandeid ehitajaid, mis võib omakorda langetada Hispaania majanduskasvu ning kukutada Hispaania eurotsooni tugevaima majandusega riigi kohalt.

Tavainimeste laenukoormus on kümne aasta jooksul kasvanud ligi kolmekordseks ning Hispaania keskpanga andmeil ületas 2005. aastal väiksema sissetulekuga inimeste võlad palganumbri 25 protsendi võrra.

Kinnisvaraturg andis eelmisel aastal 16 protsenti Hispaania SKP-st ning andis tööd 12 protsendile Hispaania tööjõust.