Kristiine linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik Ljubov Semjonova ütles Päevaleht Online`ile, et linnaosavanem Mihhail Korb otsustas oma korraldusega kustutada Kristiine Prisma alkoholimüügiloa registrist.

Otsus jõustub homsest ka kehtib vähemalt pool aastat, misjärel on Semjonova sõnul Prismal võimalik alkoholimüügiluba uuesti taotleda.

Korb selgitas oma otsust sellega, et tegemist oli korduva rikkumisega ja alaealistele alkoholi müümise vastases võitluses peab rakendama karmimaid meetmeid. Selle otsusega kaitseb Korb enda sõnul avalikku huvi, milleks on takistada alla 18-aastastele inimestele alkoholi kättesaamine.

"Tuginesime oma otsuses ühiskondlikule arvamusele ja uuringutele, mille on läbi viinud Põhja politseiprefektuur. Neist selgus, et purjus noorte kordasaadetud kuritegude arv on pidevalt kasvanud," lisas Korb.

Savisaar kiitis otsust

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kiitis Korbi otsustava tegutsemise ees. "Kui meie laste tervis on ohus, siis tulebki nii käituda. Kui politsei meile selle ettepaneku tegi, ei näinud me mingit põhjust keelduda," märkis Savisaar.

Kristiine Prismal on õigus korralduse peale edasi kaevata Tallinna linnavalitsusele või Tallinna halduskohtule 30 päeva jooksul.

"Nagu ka Kaupmeeste liidu esimees ütles, oleme vastutustundlik ja seadusekuulekas ettevõte, mistõttu täidame omavalitsuse poolt pandud piiranguid. Kuid tänu oma uuendatud süsteemidele ja heale renomeele ei näe me sisulist põhjust, miks ei võiks me seda luba peatselt tagasi saada," kommenteeris otsust Prisma Kristiine juhataja Margus Musthallik Päevaleht Online´ile.

Prisma tellib õigusliku analüüsi

Seda, kas ettevõte kavatseb otsuse edasi kaevata, Musthallik veel öelda ei osanud. "Tellime kõigepealt õigusliku analüüsi, siis oskame ütelda, kuidas edasi," lausus ta.

"Meie äri ei ole alkoholiäri, vaid jaekaubandus tervikuna," lisas ta. Musthalliku sõnul mõjutab piirang eelkõige Kristiine piirkonna elanikke, kes piirangute tõttu ebamugavusi peavad taluma.

Prisma Peremarket teatas veel täna hommikul, et viib oma kauplustes sisse mitmed uuenduslikud kontrollsüsteemid, mis aitavad kassapidajatel ära hoida alkoholi- ja tubakatoodete müüki alaealistele. Musthalliku sõnul ilmub näiteks kassamasinate ekraanidele alkoholi- ja tubakatoote läbilöömisel märge, mis tuletab müüjale meelde vajadust kontrollida ostja vanust.

Kaupmeeste liit taunib linna otsust

Kaupmeeste liidu juhatuse esimees Heiti Allmäe avaldas kahetsust tänase otsuse üle: "Kaupmeeste Liit avaldab kahetsust, et poliitikud niimoodi teha otsustasid. Meie arvates on Prismal igati õigus edasi kaevata."

Allmäe arvates on kogu asi üsna kahtlane: "Väga kummaline on, et mindi kohe firma kallale ja mitmed vaheetapid jäeti tegemata. Miks ei hoiatatud firmat, vaid asuti kohe karmilt karistama? Politsei peaks tegelema siiski ka ennetustööga, mitte ainult karistamisega."

Pood müüs alkoholi alaealisele

Politsei tegi linnavalitsusele ettepaneku Prismalt alkoholimüügiloa äravõtmiseks, sest 12. juuli õhtul müüs pood kahele 17-aastasele noormehele õlut. Linnapea Edgar Savisaar teatas eelmise nädala linnavalitsuse istungil, et toetab müügiloa äravõtmist, kuid lõplik otsus jäi Kristiine linnaosavalitsusele.

Prisma Peremarket ise alustas rikkumise uurimiseks sisejuurdlust. Selgus, et väärteomenetlus oli alustatud konkreetse müüja, mitte ettevõtte suhtes tervikuna ja otsus selles asjas võeti vastu juba 29. augustil. Seadust rikkunud müüja lahkus töölt juba kuu enne rikkumise avalikuks tulemist, ilma, et ta oleks kauplust teavitanud alaealistele alkoholi müümisest.

Põhja Politseiprefektuuri pressiesindaja Tuuli Härson rääkis Päevaleht Online´ile, et antud juhul ei eristaks Prismat Peremarket AS teistest kaubandusettevõtetest, sest politsei teostab järelevalvet alkoholimüügi piirangutest kinnipidamise kohta kõigis kaubandusettevõtetes.

"Poes viibinud noorsoopolitseinikud kontrollisid alkoholi ostnud noormeeste vanust ning selgus, et tegemist oli alaealistega," iseloomustas rikkumise avastamist politsei pressiesindaja.

"Lisaks regulaarsetele ja pistelistele kontrollkäikudele kogutakse informatsiooni ka tavatöö käigus. Noorsoopolitsei suhtleb igapäevase töö käigus väga palju noortega, s.h alaealistega ning tihtipeale vihjavad noored vestluse käigus, et erinevates kaubandusettevõtetes on alaealistel võimalik kerge vaevaga omandada alkoholi või tubakatooteid," rääkis Härson.  Samuti vesteldakse alkoholijoobes või alkoholi tarvitamiselt tabatud alaealistega, et välja selgitada kuidas ja kust alkohol saadi.

Politsei saab infot ka noorsootöötajatelt, õpetajatelt, lapsevanematelt ja ka teistelt tähelepanelikelt täiskasvanutelt.