Isegi sai ja jogurt sisaldavad vähemalt nelja E-d, vorstid, maiustused ja värvilised mahlajoogid mitu korda rohkem.

Toomas Paalma, Tallinna tehnikaülikooli toiduinstituudi õppetooli juhataja ja professor, nimetab lisaaineid tänapäeva mugavustoidu loomulikuks koostisosaks. “Stabilisaatorid pannakse vorsti selleks, et vett müüa – see seob vett, muidu vorst tilguks,” selgitab Paalma. “Kui aga liha on vorsti sees vähe, on vaja panna maitsetugevdajat.” Enamasti kasutatakse selleks E 621 ehk naatriumvesinikglutamaati, tugeva lihapuljongi maitsega ainet.

Bakterid ei paljune

Antioksüdandid ei lase toidul pahaks minna, samuti ka happesuse regulaatorid, sest madala pH-tasemega toidus patogeensed bakterid ei paljune.

Paksendajad muudavad toidu konsistentsi paremaks, seovad samuti vett ning Paalma sõnul on nad kõik ka looduslikud.

Rakvere lihakombinaadi toote-arendaja Kristel Tõnissoni sõnul lisatakse kõiki E-aineid väikestes vajalikes kogustes, eesmärgiga siduda vett, saada vorstile roosat värvust, ilusat lõikepinda, pikemat säilivusaega ja head maitset. “Võimalik on teha vorsti ka ilma lisanditeta, aga see toode tuleb murenev, hall ja ilmselt mitte eriti meile harjunud maitsva keeduvorsti moodi.”

“Tervele inimesele ükski nendest E-dest probleeme ei tekita,” märgib Paalma. “Ent see, mis miljonile on ohutu, ei pruugi olla seda miljoni esimesele.”

Eesti allergialiidu juhataja Maie Jürissoni sõnul on allergiarisk suurem asovärvide, bensoaatide, salitsülaatide, sulfitite (säilitusained) puhul. Ka bensoehape ja bensoaadid võivad ägestada astmat või ekseemi, põhjustada nõgestõbe.

Selgitus:  mis arv mida tähendab?

•• Toiduvärvid: E 100–E 180; neist sageli kasutatakse kurkumiini

E 100, kinoliinkollast E 104, karamelli E 150a

•• Säilitusained: E 200–E 285,    

lihatoodetes on tuntud naatriumnitrit E 250

•• Pakendusgaasid: E 290, E 938, E 939, E 941

•• Antioksüdandid, happesuse regulaatorid: E 296–E 385, E 500–

E 529, askorbiinhape ehk C-vitamiin E 300, sidrunhape E 330

•• Paksendajad, stabilisaatorid:    

E 400–E 418, agar E 406

•• Magusained: E 420 – sorbitool,  mannitool – E 421

•• Niiskusesäilitaja: E 421 – glütserool

•• Emulgaatorid: E 431–E 495, fosfadiidhappe ammooniumsoolad E 442

•• Paakumisvastased ained:

E 530–559, amorfne ränioksiid

E 551

•• Lõhna- ja maitsetugevdajad:

E 620–E 640, naatriumvesinik-glutamaat E 621

•• Glaseerained: E 901–E 914, meevaha E 901