Jaapani tehnoloogiahiid Sony koondab ligi 4% oma töötajatest, vähendab investeeringuid ning müüb osalusi ettevõtetes, et säästa aastaga 1,1 miljardit dollarit.

Muu hulgas kavatseb Sony viivitada LCD-telerite tootmise kasvatamist Slovakkias ning tuleval aastal kärpida investeeringuid elektroonikasse 30% võrra eelmise kavaga võrreldes. Sony annab üle ilma tööd kokku 186 000 inimesele.

Nõudlus Sony toodete järele on finantskriisi tõttu kahanenud ning koondamine on suurim, millest ükski Aasia ettevõte on seni teatanud ning annavad märku uutest väljakutsetest: Sony on kaotanud turuosa konkurendist Apple'i iPodi ees ning toodab lameda ekraaniga telerite tootmisega kahjumit, kirjutas Reuters.

Analüütikute sõnul ei pruugi meetmed Sony laiali valguvat impeeriumi piisavalt korrastada. Praegu on kontsern tegev väga paljudel aladel alates pooljuhtide tootmisest kuni kindlustuse müümiseni. Ühtlasi toob kokkuhoid kaasa riski, sest nii investeerib Sony vähem tulevasse kasvu.

"Arv võib tunduda suur, kuid sellest koondamisest ilmselgelt ei piisa," kommenteeris Daiwa SB Investmentsi fondijuht Katsuhiko Mori. "Ükski Sony põhitegevusala ei tooda kasumit."

Ent ka teine Jaapani tehnoloogiahiid Panasonic alandas oma kasumiprognoose möödunud kuul, samal ajal kui Lõuna-Korea päritolu Samsung teatas eile, et vähendab kapitaliinvesteeringuid ning hoiatas, et ees ootavad karmid ajad.

Kõigile Jaapani eksportivatele ettevõtetele on halvasti mõjunud jeeni tõusev kurss, mis on viimastel kuudel jõudnud 13 aasta kõrgtasemele. Jaapani tooted on kaotanud oma konkurentsieelist välismaal tõusva hinna tõttu. Lõuna-Korea ettevõtted Samsung ja LG see-eest on sealse valuuta woni kursi langemisega hinnaeeliseid võitnud.

"Jaapani elektroonikatootjad kannatavad rohkem kui nende Lõuna-Korea võistlejad, sest jeen on tugev," ütles Dongbu Securitiese analüütik Lee Min-hee. "Aga Korea tootjad võivad edaspidi kaaluda veel karmimaid meetmeid."