Venemaa keeld puudutab Leedu ettevõtteid Pieno Zvaigzdes, Zemaitijos Pienas ja Rokiskio pienas, vahendas Reuters.

"Leedu on drastiliselt suurendanud piimatoodete eksporti Venemaale," ütles Venemaa veterinaarameti pressiesindaja Aleksei Aleksejenko. "Paistab nii, nagu oleksid Leedu võimud kvaliteedi kontrollimisel suutmatud just kasvava ekspordi tõttu ja me oleme avastanud mõnedest toodetest antibiootilist tetratsükliini."

Leedu seimi spiikri Arūnas Valinskase sõnul tegutsevad venelased aga sama ettearvamatult, nagu piraadid, vahendas leedukeelne Delfi.

"Esialgu tegutsevad venelased, nagu tegutsevad piraadid – ettearvamatult," seletas Valinskas.

Leedu lükkas Venemaa süüditused ümber

Leedu võimud lükkasid Venemaa süüdistused ümber ja teatasid, et toodetes polnud midagi ohtlikku, vahendas portaal Kommersant.ru Vilniuse väitel on vastavad ained, mida Vene võimud toodetest leidsid, Euroopa Liidus lubatud.

"See võib tähendada, et Venemaa ja Leedu alustavad suuremastaabilist kaubandussõda," leiti artiklis.

Leedu välisministeerium kinnitas, et ekspordikeeld ei pruugi siiski olla poliitiline otsus.

"See ei tundu poliitikana," märkis Leedu välisministeeriumi pressiesindaja Rolandas Kacinskas.

Leedu veterinaarameti teatel avastasid Vene võimud tetratsükliini 11 059 kilo või hulgast, 262 kilo hapukoore hulgast ja 288 kilo suuruse kohupiimapartii seast. Lisaks leiti teisest kohupiimapartiist doksitsükliini. Leedu veterinaaramet teatas eile, et järgib Vene poole nõudmisi, kontrollides farme, kust oli väidetavalt pärit antibiootikume sisaldanud piim.

Keeld on Leedu piimatootjatele tõsiseks hoobiks

Piimandusettevõtte Pieno Zvaigzdes juhi Linas Sasnauskase sõnul annab ekspordikeeld ettevõttele tõsise hoobi, kuna Venemaale läheb 30 protsenti selle toodangust.

Leedu piimandusettevõtjad ei välistanud, et antibiootikumid võisid toodetesse sattuda loomade kaudu, kellele need olid sisse söödetud loomapidajate poolt. Ettevõtte Rokiskio suris juht Darius Trumpas kinnitas, et tema ettevõtte poolt valmistatud toodetes ei tohiks antibiootikume olla, kuid lisas, et kogu ettevõttesse tulevat piimakogust ei jõuta põhjalikult kontrollida, kuna see olevat liiga kallis.

Viimastel andmetel impordivad oma tooteid Vene turule 16 Leedu piimandusettevõtet.

Laupäeval karmistas Venemaa tollinõudeid Leedust toodavatele kaupadele, millele Vilnius vastas 35-protsendilise raudteetransiiditariifi koefitsiendi tühistamisega läbi riigi Kaliningradi oblastisse veetavalt malmilt. Venemaa ja Leedu transiiditüli on viimastel nädalatel saanud üha enam uut hoogu. Tüli tõttu kasvasid Leedu-Kaliningradi oblasti piiril veokite järjekorrad ja mõned veokijuhid pidid piiril ootama lausa kaks päeva.

Leedu ja Venemaa jagelesid omavahel ka 2006. aastal, kui Moskva peatas riigi varustamise naftaga, sest Leedu müüs Mažeikiai naftatehase Poolale, mitte Vene ettevõttele.

Paar kuud tagasi puhkes piimasõda Venemaa ja Valgevene vahel, mille tulemusena keelas Moskva pea kõikide Valgevenest pärit piimatoodete sisseveo. Venemaa ja Valgevene suhted teravnesid eelkõige lahkhelide tõttu Valgevene poolt taotletava majandusabi üle.

Eesti piimatooted moodustasid põllumajandussaaduste ekspordist eelmisel aastal 18,4 protsenti. Venemaa on neljas riik Soome, Läti ja Saksamaa järel, kuhu Eesti piimatooteid viidi.