Combinent nõuab ERGOlt hüvitist ligi 70 miljonit krooni, mis viimase arvates aga on liiga palju. Mustika keskuse opereerija sõnul on ERGO seadust eirates jätnud hüvitamata selle osa kahjust, millises osas tal on hüvitamiskohustus. ERGO jällegi ei saa lõplikku hüvitamisele minevat summat öelda enne, kui on täpselt selge, kui palju kindlustusfirma Mustika keskusele ikkagi maksma peab.

„Mahapõlenud osaga manipuleeritakse, seetõttu võtab kalkulatsiooni ülevaatamine kaua aega. Kohtusse pöördumine on väljapressimine, sest meile ei ole veel selge, kui suur osa on siin ERGO maksta,” ütles Päevaleht Online’ile ERGO kindlustuse kommunikatsioonijuht Anu Vahtra-Hellat.

Ta toob näiteks pooleliolevad kriminaal- ja päästeameti menetlused, millest peab selguma, miks hoone põlema läks ja kuidas olid lood valve- ja kustutussüsteemidega, mille kohta Vahtra-Hellati väitel on ERGO-le esitatud valeandmeid.  "Kahjuks ei olnud keskuse juhatajal anda kindlustuseksperdile dokumente, mille alusel oleks saanud teha järeldusi hoones tekkinud tulekahju põhjuste kohta. Osa dokumente oli läinud kaduma," sõnas ta.

„Lepingus on kirjas, et keskuses peab olema mehitatud valve, sellest aga hiljem loobuti ja seega anti lepingu sõlmimisel meile valeandmeid. Meil on kahtlused, et ka signalisatsiooni hoolduslepingud ei olnud korras,” rääkis Vahtra-Hellat ja lisas, et kui selgub, et kõik oli siiski nii nagu nõutud, maksab ERGO kõik kahjud välja.

Advokaat: mehitatud valve oli olemas

Combinent OÜ-d esindav advokaat Alar Urmi sõnul aga pole kriminaalmenetlus põhjus hüvitamisega venitamiseks ja kui on mingeid asjaolusid, mis hüvitussummat vähendavad, peab kindlustus selle mõistliku aja jooksul kindlaks tegema ja ülejäänud kahju ikkagi hüvitama.

Urmi sõnul oli keskusel mehitatud valve olemas, hoolimata sellest, et keskuses sees valvurit ei istunud. „Valvefirma tagas häiresignaali puhul mõneminutilise kohaloleku. See on sama kui palgata üks inimene, kes istub keskuses ja vaatab neid samu häirelambikesi, mis seal vahet on. Inimestega mehitatud valve oli tagatud,” kinnitas Urm.

Tema sõnul on praegu hüvitamine ERGO poolt lõppenud ja seda ei jätkata enne kriminaalmenetluse lõppu. Combinent aga nii kaua oodata ei saa, ütles Urm, seda enam, et menetluse tulemus ei mõjuta kuidagi tema sõnul kuidagi hüvitamist.

Seni on Mustika keskus ERGO-lt hüvitist saanud 28 miljonit krooni, mis on läinud vähem kahjustada saanud hoone osade taastamiseks. "ERGO hüvitas arveid, mis esitati I ja II ehitusetapi kohta. Need on valmis, II etapist väike osa on veel teha, " rääkis Urm. "Keskus ise töötab, vaid seal, kus olid OnOff ja Enter, ei ole praegu midagi."

Põhja ringkonnaprokuratuuri esindaja Maria-Elisa Tuulik ütles Päevaleht Online'ile, et Mustika keskuse põlengu uurimine on veel pooleli, kuid ekspertiis on valmis. "Ekspertiisi tulemusi ei avaldata. Kellelegi menetluses veel kahtlustust esitatud ei ole," sõnas Tuulik.  Millal uurimine lõpule võiks jõuda, ei osanud ta öelda.