Maailma üks juhtivaid arvutikaitsefirmasid Trend Micro väidab, et Tartust juhitakse üleilmset kuritegevuse pesa, milleks on Vladimir Tšaštšini firma Rove Digital, kirjutab ekspress.ee.
"See gäng on kuritegusid toime pannud alates 2005. aastast või isegi varem," ütles Trend Micro ohu-uurija Feike Hacquebord, kelle raport paneb Tartu firmale süüks spämmi levitamist miljonite kaupa päevas, klikivoo vargusi, iga päev ligi kümne miljoni otsingutulemuse "kaaperdamist", võlts-antiviirusprogrammide levitamist ja müüki.
Mullu veebruaris mõistis Tartu Maakohus firmajuht Tšaštšini süüdi arvutikelmuses, rahapesus ja dokumentide võltsimises, selle loo lahendamine oli keskkriminaalpolitsei IT-kuritegude uurijate üks esimesi tähelepanuväärseid töövõite.
2001. aastal täheldas SEB Pank (tookord veel Ühispank) veidrat anomaaliat, kus käputäie suvaliste klientide - paar keskealist eestlast ning mõned vene rahvusest noorukid - pangakontodele hakkas laekuma kümnete tuhandete kroonide kaupa raha mingitelt USA firmadelt ning viiele kontole kanti ookeani tagant kokku ligi 1,4 miljonit krooni ja ligi pool summast kanti edasi teistele arvetele või võeti sularahaautomaadist välja, kuid umbes 600 000 krooni jõudis pank külmutada.
Osa rahast laekus Hansapanka Vladimir Tšaštšini, tema isa ja ühe Narva politseiametniku kontodele ning politseinikud selgitasid omakorda välja, et Tšaštšin ja tema sõber palkasid Narvas ja Tartus suvalisis inimesi tankistideks,ellele maksti 100-500 krooni, kui ad vormistasid oma nimele võimalikult suure makselimiidiga konto ja internetipanga lepingu ning andsid need Tšaštšinile.