Tallinnas kukkus kõige enam Baltika (-5,71 %) ja Silviano Fashion Groupi (-4,55 %) aktsia. Kõige kergemini pääses täna Tallinna Vee aktsia, mille hind kukkus vaid 0,45 protsenti.

Tallinna börsi koondindeks kukkus 2,3 protsenti.

Mainekas rahvusvaheline reitinguagentuur Standard and Poor’s alandas Kreeka võlakirjade reitingu „rämpsu“ (BB+) tasemele ning vähendas Portugali reitingut kahe punkti võrra tasemele A-.

Reitingu langetamine asetas Kreeka isegi madalamale tasemele kui üleilmse finantskriisi eelmised suuremad ohvrid Island ja Ungari.

Kreeka on esimene eurotsooni liige kelle võlakirjad on „rämpsuks“ hinnatud. Lühidalt öeldes tähendab madal reiting seda, et konkreetsesse riiki on riskante investoritel raha paigutada.

Mõningate finantsettevõtete põhikiri näiteks keelustab „rämpsuks“ hinnatud võlakirjadesse investeerimise.

„Tõenäosus, et Kreeka valitsus muutub maksevõimetuks, kasvab mitte päevade, vaid tundidega. Kui IMF ja Euroopa valitsused ei tule kiiremas korras mingi plaaniga välja, siis jätkvad turud kiiret langust,“ ütles KBC Securitiesi analüütik Koen De Leus Reutersile.

Ta lisas, et Kreeka kriis varjutab kõik teised sündmused finantsturgudel.

„Investorid hakkavad käituma emotsionaalselt. Praeguses olukorras on väga raske avaldada muljet ka näiteks oodatust paremate kvartaliaruannetega,“ ütles De Leus.

Euroopa suurriikidest on Saksamaa avaldanud kahtlusi seoses Kreekale abi andmisega, kuid mitmed partnerriigid on asunud sakslastele survet avaldama, et abipakett siiski läbi läheks.

EL-i president Herman Van Rompuy teatas, et kavatseb 10. mai paiku eurotsooni riikide esindaja arutelule kokku kutsuda, et Kreeka olukorda arutada.