„Arvestades euro tuleku kindlust, paranenud majanduskeskkonda ning mitmete börsiettevõtete kasumisse jõudmist, oli börsiindeksi korralik tõus põhjendatud,” kommenteeris LHV analüütik Nils Vaikla.

„Olulisemat rolli aktsiahindade tõusus mängis pigem just oodatav euro kasutuselevõtt, mis oli peamine põhjus eelmise aasta jaanuariralli taga, mil tehti umbes pool 2010. aasta tõusust,” lisas ta.

Aasta teises pooles andis investoritele Vaikla hinnangul kindlustunnet aga positiivsemaks muutunud makropilt.

Suurimateks tõusjateks Tallinna börsil olid mullu Silvano Fashion Group ja Tallink Grupp (vastavalt 250% ja 113,5%). Ka aktsionäride arv on enamikul börsiettevõtetest aastaga jooksul kasvanud. Enim aktsionäre on juurde võitnud Tallinna Vesi (+50%), Silvano Fashion Group (+39%) ja Olympic Entertainment Group (+29%).

Börsiinvestorite päritoluriikide hulgas kahanes möödunud aastal oluliselt Rootsi investorite osakaal (47,8%-lt 5,6%-le), olles seotud peamiselt Eesti Telekomi ja Norma lahkumisega börsilt. Eesti investorite osakaal tõusis 34%-lt 63%-le.

Ka tehingute arvult oli aasta Tallinna börsil rekordiline – sõlmiti 101 300 väärtpaberitehingut, kogukäibega 243,3 mln eurot. Kui käive oli viimaste aastate nõrgim, siis tehingute arvu poolest tehti börsil viimase kümnendi paremuselt teine tulemus.

Mitme börsiettevõtte lahkumise tulemusel börsiettevõtete koguturuväärtus langes 8,9% võrra, jäädes aasta lõpuks 1,68 miljardi euro tasemele.

Ajalooline tipp jääb tuleval aastal puutumata

„Hoolimata kiirest tõusust ei ole börsiettevõtete aktsiad kallid ega aktsiahindade lagi saavutatud. OMXT tipuni ehk 1043 punkti saavutamiseni on veel tükk maad,” arvas Vaikla.

„2011. aastaks ootame OMXT indeksi kerkimist 35% 942 punktini,” lisas ta.

Vaikla sõnul on kahel viimasel aastal ettevõtetes toimunud järsk kulude kärpimine ja efektiivsuse tõus, mis 2011. aastal annab koos oodatava käibe suurenemisega head eeldused korralike finantstulemuste näitamiseks.

„Investorite portfellis võiksid 2011. aastal olla tsüklilised börsiettevõtted nagu Tallinna Kaubamaja, Olympic Entertainment Group, Tallink, Silvano Fashion Group ja Merko Ehitus,” loetles ta mõned korraliku kasumipotentsiaaliga ettevõtted Tallinna börsil.

Vaikla rääkis, et peamiselt on turul tõusu vältel aktiivsed olnud kohalikud jaeinvestorid.

„Välismaiste investeerimisfondide huvi Tallinna börsi vastu on järk-järgult kasvamas ning ootaks selle suurenemist ka 2011. aastal,” lisas ta.