Nobeli preemia laureaadist majandusteadlane Michale Spence hindas möödunud reedel USA majanduslanguse tõenäosuseks 50%. Tema sõnul võib Ameerikast alguse saav kukkumine levida ka mujale maailma, lisaks Euroopale ka Aasiasse ja arenevatesse riikidesse, kirjutab Äripäev.

Danske Bank hindab ülemaailmse majanduslanguse tõenäosuseks 25%, lisaks USA eelarveprobleemidele hõõgub veel euroala kriis, mille eskaleerumine võib jõuda pankadeni. Muret tekitavad ka juhtivate ELi riikide juhtide raskus leida üksmeelt pingelistel hetkedel, Hispaania pankade seis, olukord Itaalias ja Prantsusmaal ning ajutise kriisiabifondi EFSF võlakirjade reitingu püsimine.

Värske sorts õli kriisitulle tuli eile Poola rahandusministrilt Jacek Rostowskilt, kelle hinnangul peavad suurriigid eesotsas Saksamaaga otsustama, kas soovivad iga hinnaga euro ellujäämist. “Valik on lihtne — solidaarsus või Euroopa kollaps,” vahendas EUObserver Rostowski sõnu. Tema kriitika on suunatud Saksamaa presidendi Christian Wulffi poole, kes teatas eelmisel nädalal, et Euroopa Keskpank ei peaks ostma hädas Itaalia ja Hispaania võlakirju.

USA Föderaalreservi endise juhi Alan Greenspani hinnangul on euro murdumas, sest kontrast Põhja- ja Lõuna-Euroopa vahel on liiga suur. “Euro on murdumas ja murdumise protsess toob murettekitavad raskused Euroopa pankadele,” lisas Greenspan. “Seda kraami (eurotsooni riikide võlakirjad pankade käes) on alati peetud ideaalseks tagatiseks, kuid on nüüd järjest küsitavamaks muutunud.”