Eesti Mesinike Liidu juhatuse esimehe Aleksander Kilgi sõnul on üheks mee hinna tõusumootoriks suhkru kallinemine, kirjutab Postimees. Suhkruga söödetakse mesilasi sügiseti, et nad töötleksid selle oma talviseks toidumoonaks. Endast lugupidavad mesinikud meetoodangu kiirendamiseks suhkrut ei kasuta.

Eesti ühe suurema meemüüja Medeva juhatuse liikme Jaanus Tulli sõnul sunnib hindu tõstma ka kõigi teiste sisendite kallinemine. “Kui tahad mesinduses edukas olla, siis tuleb kindlasti investeerida mesilasemadesse, tarudesse ning muudesse seadmetesse, mis pidevalt kallinevad,” lausus ta.

Kilgi sõnul on Eesti mesi enamasti väga hea kvaliteediga ning reeglina värske. “Müüakse viimase hooaja mett, samas kui importmesi on võib-olla juba aastaid kuskil laos seisnud,” ütles Kilk.

Euroopa Liidus näeb Tull eestlastest mesinikele senisest tunduvalt laiemat turgu, kuhu tuleb püüelda eelkõige oma nišitoodetega. “Tavalist mett on Euroopas küll ning meie ei suuda seal oma hinnaga konkurentsis püsida,” sõnas ta.

Euroopa Liidus toodetakse umbes pool seal tarvitatavast meest, ülejäänu tuuakse sisse näiteks Aasiast, aga ka Ida-Euroopa suurematest riikidest.