1988. aastast ingelinvestorina tegutsenud Petri Lehmuskoski missiooniks on aidata kaasa igal aastal vähemalt 30. eduka ettevõtte lansseerimisele. Oma StartSmart! konverentsi ettekandes rõhutas ta, et on tähtis, et iduettevõtja oleks alati ühe sammu võrra ees enda investorist, näitaks üles aktiivsust ja juhiks omavahelist kommunikatsiooni. Oluline on panna investor huvituma oma ideest, kontseptioonist.

„Investoreid otsides ja oma ideede esitluse tekste kokku pannes tuleb meeles pidada, et kui kolme minutiga ei suudeta investorile muljet avaldada, siis teist võimalust ei pruugi enam tulla,“ tõdes Lehmuskoski.

„On olemas erinevat tüüpi investoreid - mõne jaoks on investeerimine hobi ja elustiil, teine jälgib tööstusharus toimuvat ning soovib valdkonna arengutega kursis olla. On kalkuleerivaid äriinvestoreid ja neid, kes otsustavad kõhutundele tuginedes ja jäävad parimat lootma. Seega enne kohtumist on vaja välja selgitada, mis tüüpi on potentsiaalne investor. Oluline on oma investorit tunda, teada, millist strateegiat ta jälgib ja kuidas oma raha kulutab. Samuti tuleb eelnevalt uurida potentsiaalse investori tausta ja tema varasemaid finantstehinguid, missugune on investori poolt pakutav lisaväärtus, mis faasis fondiga on tegemist, kas tal on võimalik teostada jätkuinvesteeringuid jne,“ rääkis ta.

Lehmuskoski sõnul peaks start-up ettevõtja otsima eelkõige just aktiivse ja kaasamõtleva investori abi.

StartSmart! sarja lõpukonverents toimus 21. novembril KUMU-s. Konverentsil jagasid inspiratsiooni, kogemuslugusid, näiteid edukaks osutunud ärimudelitest, idufirmade triumfidest ja ebaõnnestumistest start-up valdkonna tuntud ettevõtjad, mentorid ning ingelinvestorid.

Konverentsil astusid üles Business Models Inc. asutaja ja tegevjuht Patrick van der Pijl, kes igapäevaselt abistab startup-ettevõtjaid ärimudeli loomisel. Samuti esinesid edukas ettevõtja ja tuntud ingelinvestor Petri Lehmuskoski, idufirmasid ja blogijaid ühendava platvormi Press24 rajaja ja start-up ettevõtete mentor Alex Barrera ning tehnoloogiaettevõtete Realeyes juht Mihkel Jäätma ja Click&Grow asutaja Mattias Lepp.

Hea teada

StartSmart! on konverentside, praktiliste seminaride, töötubade ja võrgustikku laiendavate ürituste sari, mis on suunatud Eesti ning Soome alustavatele ettevõtjatele. Eesti Arengufondi, Aalto Ülikooli, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS), Technopoli Ülemistes ja konsultatsioonifirma BDA Consulting koostöös tehtud projekt kestab kuni 2013. aasta lõpuni. Projekti kaasrahastab osaliselt Euroopa Liidu Kesk-Läänemere Interreg IVA programm 2007-2013.