Enamasti, kui ostame uue telefoni, lendab vana laadija kas lihtsalt sahtlipõhja või otse prügimäele. Euroopa Komisjoni andmetel on igas Euroopa Liidu kodus väike vanade laadijate kogu, mille tulemusel tekib ELs aastas juurde enam kui 51 000 tonni elektroonikajäätmeid.

Just see oli üks põhjuseid, miks Komisjon juba 2009. aastal esitas mobiilitootjatele ultimaatumi, et võetaks kasutusele ühtlustatud standardid, mis tagaksid, et kui inimene ostab uue telefoni, ei pea ta automaatselt vana telefoni laadijat prügikasti viskama. Toona allkirjastasid suuremad mobiilitootjad vastastikuse mõistmise memorandumi ning nõustusid, et tulevikus kasutatakse nutitelefonide laadimiseks mikro-USB-ühenduspesa. Alles mõned nädalad tagasi, vahetult enne jõule, teatas Komisjon, et mobiiltelefonide tootjad peavad Euroopa turul hakkama müüma ainult selliseid telefone, mida peab saama laadida ühe universaalse laadijaga.

„Ühine laadija mobiilidele on juba olemas," sõnas Javier Arregui, kes juhib Euroopa Komisjonis elektriliste ja elektrooniliste toodete reguleerimise meeskonda. Arregui sõnul tehakse Komisjoni palvel praegu uuringut, selgitamaks välja, millised on olnud ühise mobiililaadija poliitika mõjud.

„Me teame, et ühise mobiililaadija saabumine oli väga positiivne, kuid meil on vaja ka konkreetseid numbreid," sõnas Arregui. „Teiseks tahame teada, mis mõju on sel poliitikal olnud teistele kaasas kantavatele elektroonikaseadmetele nagu näiteks fotokaamerad, tahvelarvutid ja mp3-mängijad. Ka need võiksid ühisest laadijast kasu lõigata."

Uuringu esialgsed tulemused peaksid saabuma aasta esimesel poolel, lõplikult on asi selge aasta lõpuks. Arregui sõnul tuleb selgitada, kas ühine laadija teiste kategooriate elektroonikaseadmetele on mõistlik ja kuidas tootjad muutuse võimalikult valutult omaks võtaksid.

„Parim oleks muidugi, kui tootjad oleksid sellega vabatahtlikult nõus ja neid ei peaks sundima. Aga kui vaja, oleme valmis tegema ka seaduseid," sõnas Arregui ja rõhutas samas, et see kõik ei tähenda, nagu saaksime tulevikus ühe ja sama laadijaga laadida nii mobiiltelefoni kui sülearvutit, vaid üks laadija oleks eraldi mobiiltelefonidele ja tahvel- või sülearvutitele oleks loodetavasti oma laadija. „Praegu peavad kliendid kasutama erinevaid laadijaid seadmetele, mis on üsna sarnased," sõnas Arregui.