Fassaadid tuult pidama Säästva Renoveerimise Infokeskuse MTÜ sai projektis Cool2Bricks osaledes tutvuda üheksa Läänemere-äärse riigi kogemusega.

Kõikjal on küsimusele tegelikult sama vastus: tuleb lähtuda konkreetsest hoonest ja piirkonnast, tuleb spetsialistidega konsulteerida.

Kokkuvõtvalt võib siiski tõdeda alljärgnevat: välisseinte väline lisasoojustamine on ajalooliste hoonete seisukohalt ebasoovitav lahendus ja kui seda õnnestub õigesti teha, siis reeglina on tegu keeruka ja kalli lahendusega. Ajaloolistest fassaadidest rääkides pean siinjuures silmas eelkõige muinsuskaitsealuseid ja miljööväärtuslikke hooneid. Selliste hoonete ajalooline väärtus saab säilida ja ümbruskonda rikastada ainult siis, kui fassaadid võimalikult ehedalt taastada. Ideaaljuhul annaks laudiste puhul kasutada vana fassaadilauda, viimane tuleb lihtsalt puhastada ja õige värviga üle värvida.

Kuid sageli tuleb vana laudis ühel või teisel põhjusel eemaldada ja sellisel juhul algab valik, mida teha edasi. Suuremat efekti annab õhutiheduse tagamine. Seda saab alati teha, ent oluline on tegutseda õigesti. Ajaloolisele hoonele sobivad hästi selleks ette nähtud tuuletõkkekangad, mis peavad olema difuussed ehk rahvakeeli hingavad. Tuuletõkkekanga taha ei kogune niiskust, kuid need peavad tuule ja vee kinni. Korralik ja õigete teipidega teipimine on samuti väga oluline.

Tõhus tuuletõkkekangas

Tuuletõkkekangaste kasutamisel ei jää aknad auku ning fassaadi kuju ei muutu märgatavalt. Aukuvajuvad aknad ongi üheks vana maja vale renoveerimise tunnuseks. Akende väljapoole toomine ei ole aga lihtne ettevõtmine. Projekti andmetel saab ainuüksi õhutiheduse parandamisega keskmise ajaloolise maja juures saavutada umbes 8% energia kokkuhoidu. Mõnikord ka kordades rohkem.

Teiseks oluliseks meetmeks õhutiheduse tagamisel peale tuuletõkke paigaldmise on akende tihendamine. Siin tuleb lahendada ventilatsiooni sissepuhkeõhu küsimus. Linnas miljööaladel leidub väga palju vanu maju, mis on soojustamise nimetuse all muudetud inetuks. Niisugused hooned pole kahjuks ei uued ega vanad.