Keemiagigant BASF, tööstusfirma Siemens, autotootja Volkswagen, Adidas ning Deutsche Bank on tuntumad nimed, kes on viimastel nädalatel oma vastuseisu võimalikele täiendavatele Venemaa vastastele sanktsioonidele nii avalikult kui eravestlustes näidanud.

Nii saabki Saksamaa ametlik sõnum täiendavate sanktsioonide võimaliku kehtestamise kohta Merkeli ja USA presidendi Barack Obama tänasel kohtumisel olema eitav, tõdesid Berliini ametnikud majanduslehele.

Ukraina kriisi süvenedes on Saksamaa ametnikud saanud üha rohkem telefonikõnesid suurfirmade juhtidelt, kes tahavad, et riik väldiks nende ärihuvisid Venemaal kahjustavaid samme.

Senini on sanktsioonid puudutanud vaid eraisikuid ja ettevõtteid, kuid USA sooviks rakendada kogu Venemaa erinevate majandussektorite vastu suunatud piiranguid.

Üsna mitmed Saksamaa suurfirmana juhid on ka avalikult täiendavate Venemaa vastaste meetmete rakendamise vastu sõna võtnud.

„Ärijuhtidena on meil üks sõnum: istuge läbirääkimiste laua taha ja lahendage probleemid rahumeelselt,“ lausus endine Daimler AG juht Eckhard Cordes, kes nüüd juhib Saksamaa tööstuse Ida-Euroopa suunalist lobiühingut Ostauschuss.