Tihti ei ole meie valikud mustvalged - kas valida IT, pangandus või hoopis koristaja vastutusrikas amet? Inimeste võimed, eeldused ning ka huvid on erinevad. Miks on meil IT-töötajate probleem? Kõik lihtsalt ei taha või ei sobi insenerideks. Paraku peame aga arvestama, et meie huvidel ja võimetel on erinev hind. Insener ja finantsist on hinnatud kõrgemalt, erinevad hooldajad ja käsitöölised kordades madalamalt.

Samas võivad toimuda ka teistsugused muutused. Kui vaadata keskmist netopalka viimasel kuuel aastal, siis on näha nii neid ametiposte, kus palgatase on oluliselt tõusnud, kui ka neid, kus toimub paigalseis. On neli ametikohta, mille keskmine palgatase on kuue aastaga isegi langenud.


Palga puhul peaks töötaja kursis olema ka tööjõu kogukuluga. Seda selleks, et aru saada, kui palju tööandjal tegelikult tema palkamiseks raha kulub. Järgnevas graafikus ongi toodud ära 2015. aasta II kvartali keskmised numbrid - brutopalk, netopalk ja keskmine tööjõukulu ja seda erinevate ametite lõikes.