Keskmine Standard & Poor'i 500 indexisse kuuluva ettevõtte tegevjuht teenis uskumatud 10,8 miljonit dollarit boonuste, aktsiate ja muu kompensatsiooni näol. Aasta enne olid nad teeninud keskmiselt 10,3 miljonit dollarit aastas.

468 449 dollariline kasv tähendab seda, et nii mõnigi nende laps võiks selle eest kolledžis õppida. See on ka 10 korda rohkem, kui teenib keskmine ameeriklane aastas. Loomulikult ei tööta tegevjuhid kellast-kellani nagu tavatöötajad, aga siiski.

Reegel on see, et üle poole tegevjuhtide palgast moodustavad aktsiad ja optsioonid, mitte raha. Üha enam on neid ettevõtteid, kes seovad oma tegevjuhtide kompensatsiooni sellega, mida teeb ettevõtte aktsiahind.

Kõrgeimalt maksustatud tegevjuht aastal 2015 oli Expedia Dara Khosrowshahi. Ta teenis 94,6 miljonit aastas. Suur osa sellest olid aktsiaoptsioonid. Ta kirjutas alla uuele viie ja poole aastasele lepingule. 30,4 miljoni eest optsioone on seotud ettevõtte eesmärgiga saada aktsiahind 170 dollari peale. See peaks juhtuma tema lepingu lõpuks. Täna on aktsia hind 113 dollarit.

Viacomi juht Philippe Dauman teenis aastas 54,1 miljonit dollarit, mis oli võrreldes 2014. aastaga 22-protsendiline tõus. Samas kukkus ettevõtte enda aktsia 42%. Ka tema kirjutas äsja alla uuele lepingule ning suur osa teenistusest on aktsiate ja optsioonidega. Kui uut lepingut ei oleks sõlmitud, oleks mehe teenistus kukkunud 16%.

Tegevjuhtide palk on ameeriklaste seas tekitanud pahameelt. Tavalised töötajad tunnevad, et nemad on üha enam maha jäämas. Tegevjuhtide palk on viimase seitsme aastaga meeletult kasvanud. Sama ei saa öelda tavatöötajate kohta.

Paljud ameeriklased ei adu täpselt kui palju suurte firmade juhid teenivad. Uuring näitas, et keskmine ameeriklane arvab, et tegevjuhid teenivad miljon dollarit aastas.

Mõnedel juhtudel on suur kompensatsioonipakett investoritele punaseks tuleks. Suur palk kinnitab juhtidele, et nad teevad head tööd, mis võib aga viia probleemideni. See võib neid uinutada. Uuringust, mis vaatles tegevjuhtide palku ja ettevõtete käekäiku 1994. kuni 2011. aastani, leidis, et uue uhke lepingu alla kirjutamise järgsetel aastatel kannatas aktsia hind. Suured palgad muudavad tegevjuhid liiga enesekindlateks.

2017. aastast hakkab USAs kehtima reegel, et ettevõtted peavad raporteerima, kui palju nende tegevjuht võrreldes töötajate keskmise palgaga rohkem teenib. See peaks igale ühele puust ja punaseks tegema, kui palju rohkem nende juht raha taskusse paneb.