2015. aastal võttis X-tee osaliselt kasutusele ka Soome Vabariik ning sellest ajast alates on Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ja Soome Rahandusministeerium otsinud võimalusi X-tee arendamise ja haldamise alase koostöö süvendamiseks. Parimaks lahenduseks osutus kahe riigi ühise instituudi loomine.

„Infosüsteemide andmevahetuskihtide omavaheline koostöö ja selle arendamine loob eeldused väga heade piiriüleste e-teenuste tekkeks. Tänane koostöö Soomega aitab hoida kokku arenduskulusid ja ühtlasi annab võimaluse testida, kuidas kahe riigi infosüsteemid omavahelise infovahetusega hakkama saavad," märkis Kristen Michal.

Instituudi tegevust ehk X-tee arendamistegevusi rahastavad Eesti ja Soome riik võrdselt liikmemaksu kaudu. 2017. aasta riigieelarves on MTÜ jaoks kavandatud vahendeid 1 157 625 eurot.

X-tee on infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu tuhat Eesti asutust ning selle „nähtavaks osaks" on näiteks eesti.ee portaali kaudu kättesaadavad teenused.