„Rääkides aga lobireeglitest, siis Eesti lobi n-ö suured staarid, nt Hans H Luik, Toomas Luman ja Jüri Raidla - kas keegi suudab neid õiguslikult ohjeldada?!

Tõsisemalt rääkides - eelmisel nädalal kiitis valitsus heaks uue korruptsioonvastase seaduse, kus on sees kohustus justiitsministeeriumile välja töötada punktid õigusloomes osalevatele ametnikele, kuidas nad suhtlevad huvirühmadega.

Neid reegleid vajame me selleks, et usaldusväärsust oleks rohkem. Eesmärk on anda huvirühmadele kindlust, kes nende konkurentidest on juba poliitikute ja ametnike jutul käinud ning teiseks, et oleks õigus ärakuulamisele. Vastus, kas tuleks reguleerida, on niisiis jah ja ei. Reeglid peavad olema avalikku võimu teostavatele inimestele."

Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul on üritatud lobitööd mitmetes ELi liikmesriikides reguleerida. „Aga mis probleemi me nende reeglitega lahendaksime? Ma ei tea, et mujal tehtud reeglid oleksid midagi sisuliselt paremaks teinud. Paljud on kindlasti puutunud kokku ka Euroopa Komisjoni juures oleva registriga. Peale selle, et vaatame üle, kinnitame et kõik on õige, ei ole seal midagi. See ei välista, et keegi kuskil räägib ja põhjendab, miks on üht või teist asja vaja reguleerida. Ja siis minister läheb ja ütleb, et teeme ära.

Need reeglid oleks suures plaanis asendustegevus. Väikeses ja hästi läbipõimunud ühiskonnas ma ei näe lisandväärtust, mida lobi reguleerimine teeks paremini," rääkis Mait Palts.