„Tähtis ei ole see, kes võitis, tähtis on see, milline koalitsioon tuleb,” kommenteeris pühapäevaseid parlamendivalimisi Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman. „Aga esialgne tunne on hea – ma ei salgagi, et ootasin Reformierakonna võitu. Seal on inimesed, kes oskavad päriselt arvutada,” põhjendas ettevõtja.

Tema sõnul on see iseäranis oluline riigi eelarvepolitiika juhtimisel. „Ma ei pea silmas, et riiki juhitakse Exceli tabelitega, aga oluline on see, et raha jaotatakse täpselt nii palju, kui seda jagada on,” lausus Sooman. Ta leiab, et Reformierakond on teiste erakondadega võrreldes kõige ettevõtja- ja vabaturusõbralikum.

Mis puudutab eilset Kaja Kallase väidet, et senitehtud otsuseid tema juhitav valitsus ümber pöörama ei hakka, siis pakkus kinnisvaraettevõtja, et Reformierakonna juht ei saagi midagi muud väita, kui koalitsiooniläbirääkimised alles pooleli on.

„Kui praegu ütleb võitjaerakonna esimees avalikkuse ees kõva häälega välja, et ta mingisugused varasemad otsused tagurpidi keerab, siis ta rikub sellega ära oma läbirääkimised,” selgitas Sooman. Ka märkis ta, et ega see pole ka ilmtingimata halb, kui tehtud otsused jäävaddki selliseks, nagu nad olid. „Võib-olla mõned asjad peavadki jääma,” leidis ettevõtja.

Ise eelistaks ta kolmikliidu asemel pigem näha kaksikliitu ehk Reformierakonna valitsust koos Keskerakonnaga. „Mulle tundub, et Eestile oleks kasulikum see, et oleks võimalikult lihtne valitsemismudel ja elu on näidanud, et kaksikliidud on kestvamad kui kolmikliidud,” sõnas Sooman.

Tema kinnitusel ei ole Keskerakond kindlasti tema eelistus number kaks Reformierakonna kõrval, kuid valitsemise jätkusuutlikkust silmas pidades on kaksikliidul koalitsioonilepet ja ühist asjaajamist lihtsam vormistada. „Kaovad ära need poliittõmblemised ja üksteise tüssamine, mida me oleme kolmikliitude puhul päris mitu korda näinud,” lausus Sooman.

Pühapäeval toimunud riigikogu valimised võitis ülekaalukalt 28,9%-iga Reformierakond, kes sai riigikogus 34 kohta, mis on nelja koha võrra enam kui viimase koosseisu ajal. Talle järgnes 23,1% ja 26 kohaga Keskerakond, kes pidi ühe koha senisega võrreldes loovutama.

Nende järel tulid EKRE, Isamaa ja sotsiaaldemokraadid. EKRE-ga on Reformierakonna peaministrikandidaat Kaja Kallas koostöö välistanud.