Veel pool aastat tagasi leidis praegune riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees, toona Tallinnas sotsiaal- ja tervishoiuküsimuste eest vastutanud abilinnapea Tõnis Mölder (KE), et apteegireformile tuleb tõmmata pidurit, sest omandipiirangu seadmine mitte ei paranda, vaid raskendab ravimite kättesaadavust, edastab ERR Uudised.

"Haruapteegi muutmine põhiapteegiks võib kujuneda väga keeruliseks, sageli ka võimatuks ülesandeks. Samuti tahab riik, et haruapteekide omanikud oleksid proviisorid, kuid siin on suur vasturääkivus. Esiteks ei taha ettevõtjad müüa proviisoritele apteeke ning teiseks ei ole meil praegu põhiapteekideski piisavalt proviisoreid, rääkimata nendest, kes oleksid valmis alustama maakohtades ettevõtlusega," ütles Mölder sügisel.

Ta leidis toona, et sotsiaalministeerium peab reformil hoo maha võtma ja pikendama üleminekuperioodi vähemalt aasta võrra.

Detsembris lükkaski riigikogu tänavu juunis jõustuma pidanud apteegireformi ligi aasta võrra edasi, uue plaani kohaselt jõustub see 2020. aasta 1. aprillist.

Nüüd ütleb Tõnis Mölder, et peab apteegireformi vajalikuks, kuid ootab enne järgmiste sammude kavandamist valitsuskoalitsiooni ja sotsiaalministri lõpliku seisukoha kujundamist.

"Olen jätkuvalt seda meelt, et reform iseenesest on hea ja vajalik, aga seeläbi ei tohi ravimite kättesaadavus halveneda, eriti maapiirkondades," ütleb Mölder, lisades, et apteeke pidavad ettevõtjad on praegu mures, mis edasi saab, mistõttu tuleb ühiskonnas ilmselt debattidega jätkata. "Debatt seisab veel ees, see tuleb pigem varem kui hiljem, sest on erinevaid huvigruppe, kes soovivad arutada teemat veel."