Deutsche Bank andis pärast oma teise kvartali 2,8 miljoni euro suurust kahjuminumbrit teada, et soovist kasumlikkust tõsta lahkub pank investeerimisärist ja koondab viiendiku oma töötajatest, kirjutab Bloomberg.

Ühtlasi on panga tegevjuht Christian Sewing otsustanud nii sel kui järgmisel aastal jätta dividendid jagamata selleks, et pank saaks tagada 7,4 miljardi euro olemasolu aastani 2022, mis on seatud ümberkorraldusplaani tähtajaks. Selle aja jooksul vähendab Saksa suurpank, mida on peetud ka üheks maailma suurimaks investeerimispangaks, oluliselt oma tegevust selles valdkonnas.

„Täna andsime teada ühest viimaste aastakümnete suurimast muutusest Deutsce Bankis,” ütles Sewing pühapäeval pressiteate vahendusel. Financial Timesi sõnul on tegu viimase paarikümne aasta suurima ümberkorraldusega. Aastaks 2022 tahab pank vähendada oma töötajate arvu 74 000 inimeseni. Muuhulgas tähendab viimaste aastakümnete suurim ümberkorraduskava, et neli miljardit eurot investeeritakse panga kontrollimehhanismide parandamisse.

Ümberkorralduste raames luuakse investeerimisosakond kaheks. Sellega tekib panka ka neljas osakond, mis hakkab keskenduma äriklientidele. Plaani radikaalsus on tunnistus sellest, et nii panga tänane tegevjuht Christian Sewing kui ka tema eelkäijad on ebaõnnestunud panga suurima probleemi lahendamisel ehk kulud on jätkuvalt liiga kõrged ja sissetulekud jäänud madalaks.

Pärast aprillis ebaõnnestunud liitumisläbirääkimisi Commerzbankiga, jäi Sewingil vähe võimalusi turu usalduse taastamisel. Panga nõukogu kiitis tema ümberkorraldusplaani heaks eilsel koosolekul. Täna hommikul reageeris panga aktsia uudisele Frankfurti börsil hüppega ülespoole.

Analüütikute hinnangul on mõnede panga ümberkorralduskavast leitavate finantseesmärkide saavutamine „üsna ebatõenäolised”. Näiteks ütlesid Citigroupi analüütikud seda materiaalse omakapitali 8% tootluse kohta.

Koos üleüldise ümberkorraldusega on ka mitmed muutused ka panga personalis. Panga juhatusse kuuluvad jaemüügi juht Frank Strauss ja pearegulaator Sylvie Matherat lahkuvad sellele kuul. Eelmisel reedel teatati ka investeerimispanganduse juhi Garth Ritchie lahkumisest.

Samas on ka terve rida tippjuhte, kes liiguvad oma karjääriredelil ülespoole. Näiteks Stefan Hoops nimetati korporatiivpanganduse osakonna juhiks. Ka nimetati kolm uut juhatuse liiget. Christiana Riley hakkab vastutama Ameerikate eest, Bernd Leukert liitub juhatusega 1. septembrist ja hakkab vastutama andmete ja innovatsiooni eest ning Stefan Simon hakkab vastutama regulatsioonide ja õigusvaldkonna eest.