Mullu jäi soomlaste poolt Eestist ostetud kasutatud autode maht samale tasemele nagu ka aasta varem – 1551. Kuid Rootsi suunal lahvatas äge ostubuum, mis kahekordistas varasemad numbrid: soomlased ostsid Rootsist ligi 21 000 kasutatud autot, aasta varem aga üle 10 000.

Tänavu esimese poolaasta numbrid näitavad, et trend pole muutunud: kuue kuuga toodi Eestist üle 700 kasutatud sõiduki, Rootsist aga ligi 12 000.
Esimesel poolaastal Rootsist ostetuid autode arv oli suurusjärgu poolest sarnane sellele, kui palju toodi autosid terve mulluse aasta jooksul Saksamaalt.

Kasutatud imporditud sõidukite hulk kasvab Soomes jõudsal, juhtides kogu autokaubanduse kasvu.

Juba eelmisel aastal ostsid soomlased välismaalt rekordarvu kasutatud autosid ja kaubikuid, purustades 2003. aasta vana rekordi.

Tänavu esimesel poolaastal on kasv olnud kiire. Autoteabekeskuse hinnangul imporditakse sel aastal ligi 60 000 kasutatud autot, võrreldes 45 000-ga eelmisel aastal.

Ligi 60% kasutatud imporditud sõidukitest otsitakse Rootsist. Üheks peamiseks põhjuseks on olnud Rootsi krooni odavnemine, mis muutis Rootsi kasutatud autod euroostjatele taskukohaseks.

Teine põhjus on seotud Rootsi uute autode kaubavahetuse struktuurimuutustega, kuna rootslased hakkasid uusi autosid eraviisilise liisimisega omandama aastatel 2014-15.

Kuna headel aastatel müüdi 300 000 autot, kasvas müük Rootsis 380 000 uuele autole. Nüüd on need kolmeaastased liisinguautod tagasi, mis seletab osaliselt Rootsist imporditud kasutatud autode hiljutist buumi.

“Eelmisel aastal ostsime Soomes autosid 17 riigist,” ütleb kasutatud autosde edasimüüja Kamuxi tegevjuht Juha Kalliokoski.

Kasutatud imporditud autode arv moodustab juba umbes 15 protsenti Kamuxi müügist Soomes.

Teise kasutatud autode müüja Saka hinnangul müüb ta sel aastal 20 000 kasutatud autot. Neist umbes iga neljas on imporditud auto, peamiselt Rootsist ja Saksamaalt, ütles tegevjuht Eero Poukkula.

Nii Kalliokoski kui ka Poukkula rääkisid, et nende poolt imporditavad autod on tavaliselt 3,5 aastat vanad, väikese läbisõiduga ja hästi varustatud autod.

Kõige populaarsemad kaubamärgid on Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen ja Volvo.

Loe lähemalt HSist.