Mõnedes Prantsusmaa piirkondades tõusis temperatuur suvel üle 45 kraadi, mille tagajärjel said viinamarjad küpseks enne kui nad saavutasid sobiva happelisuse taseme. Tänavune põud ja eelmise aasta tormid andsid hoobi Prantsusmaal Bordeaux, Cognac ja Champagne piirkondadele, kirjutab Wall Street Journal.

Itaalias räsisid veinipiirkondi tulekahjud, rahetormid ja muud ekstreemsed ilmastikutingimused.

Itaalia viinamarjakasvataja Paola Del Casale ütles, et rahe hävitas pool tema saagist. „Ma pole kunagi varem näinud selliseid rahetorme," ütles ta ja lisas, et peab nüüd noored taimed ümber istutama ja ootama kaks aastat enne kui nendelt saaki saab korjata. „Ma kaotasin terve aasta."

Muutlik kliima sunnib viinamarjakasvatajaid oma tegevust muutma. Paljud peavad saaki koristama tavapärasest kuu aega varem ja mõnikord keset ööd, kui õhutemperatuur ei ole nii kõrge.

Mõned Prantsuse veinitootjad on hakanud kasvatama ilmatikukindlamaid viinamarju ja kaalunud loobumist tundlikematest liikidest nagu Riesling ja Merlot.