Öised finantsalased läbirääkimised omanike ja ettevõtte võlausaldajatega lõppesid tulemuseta. Ettevõtte kinnitusel on tema tegevus Suurbritannias lõppenud ning kõik tulevased lennud ja puhkused tühistatud. "Juhatus jõudis järeldusele, et tal pole muud valikut kui astuda samme viivitamatu sundlikvideerimise alustamiseks," teatas ettevõte värskes avalduses.

Thomas Cooki kaudu on praegu kogu maailmas reisil umbes 600 000 turisti, neist pooled Saksamaalt ja veerand Suurbritanniast.

Briti tsiviillennundusamet (CAA) teatas, et alustab suurimat rahuaja operatsiooni, toomaks koju tagasi ligi 150 000 britist puhkajat üle maailma. Amet peab läbirääkimisi mitmete lennufirmadega, reisijate tagasitoomiseks on valmis üle kümne lennuki, sealhulgas Boeing 747 ja Airbus 380.

CAA kodulehel avaldatud teate kohaselt pakutakse välismaal viibivaile turistidele, kelle lend pidi olema Thomas Cookiga, Ühendkuningriiki naasmiseks uusi lende, ent need toimivad ainult 6. oktoobrini. Pärast seda kuupäeva tagasi Suurbritanniasse lendama pidanud inimesestel tuleb oma reis ise korraldada.

Reisijate kojutoomise ja tühistatud reiside hüvitamise kuluks on hinnatud ligi 700 miljonit eurot.

Thomas Cookile kuulub Soomes ettevõte Tjäreborg, mis on riigi suuruselt kolmas reisibüroo. Nende korraldatud reisidel on praegu 3400 soomlast. Tjäreborg väidab oma veebisaidil, et tema klientide reisid on kaitstud pakettreisiseadusega ja tagatisrahaga.

Lisaks kuuluvad Thomas Cooki kontserni muud Põhjamaade reisifirmad nagu Ving Norras ja Rootsis ning Spies Taanis, mis on oma riigis suurimad või esimeste seas. Emafirmast erinevalt püsivad need ja lennufirma Thomas Cook Airlines Scandinavia kasumis.

Samuti kuulub Thomas Cooki alla Saksamaal puhkusreise pakkuv Condor. Thomas Cooki väljumisi Stockholmist ja Kopenhaagenist pole tühistatud, ka Condori lennud toimuvad. Erinevatel Thomas Cooki firmadel on kokku 117 lennukit.

Augustis omandas 75% Thomas Cooki reisikorralduse osast ja veerandi lennundusest Hiina ettevõte Fosun, kelle finantsvõimekusest jäi siiski väheks. Sulgemisele läheb 550 Thomas Cooki reisibürood ning ametist ilmajäämine ähvardab reisifirma 22 000 töötajat 16 riigis.

Suurbritannia reisikorraldaja Thomas Cooki ajalugu algas aastal 1841, kui Thomas Cook hakkas korraldama rongiekskursioone, hiljem ka ringreise Euroopas ning USAs.

Pea kümne miljardi eurose aastakäibega Thomas Cook Group on turismitööstuses nii oluline osaleja, et selle allakäigul on tõenäoliselt laiemad tagajärjed kogu sektorile.

Kas olete reisil Thomas Cooki või Tjäreborgi kaudu? Kas Thomas Cooki pankrot mõjutab teie teekonda? Kirjeldage meile oma olukorda: vihje@delfi.ee!