Pärast hävitavat rünnakut oma suurimale naftatöötlemistehasele üle nädala tagasi küsib Aramco lepingupartneritelt hinnapakkumisi taastamistöödeks. Viimastel päevadel on Aramco juhid pommitanud lepingupartnereid telefonikõnede, fakside ja e-kirjadega, püüdes saada erakorralist abi.

Ühe Saudi Araabia ametniku sõnul võivad kulud ulatuda sadadesse miljonitesse dollaritesse.

Saudi Araabia ja maailma kasumlikem ettevõte püüavad toibuda rünnakutest, mis leidsid aset vaid nädalaid pärast seda, kui Saudi Araabia valitsus taaselustas plaanid korraldada Aramco aktsiate esmane avalik pakkumine (IPO). Nüüd võivad aga IPO, Aramco finantstervis ja kogu Saudi Araabia majandus ohus olla.

Saudi Araabia ametnikud ja Aramco juhid on pärast rünnakuid teinud avaldusi, mille eesmärk on olnud naftaturu veenmine, et Aramco taastub kiiresti ja jätkab klientide varustamist tavapärasel viisil.

Laupäeval kordas Aramco tegevjuht Amin Nasser, et tootmine on kuu lõpuks taas kriisieelsel tasemel. „Mitte ühtki saadetist meie rahvusvahelistele klientidele ei ole rünnakute tagajärjel vahele jäänud ega tühistatud,” ütles Nasser. Maksimaalsete tootmismahtudeni loodab Aramco tema sõnul jõuda novembri lõpuks.

Aramco on juba alustanud seadmete kohaletoomist USA-st ja Euroopast kahjustatud rajatiste ülesehitamiseks, teatas Aramco lõunapoolsete operatsioonide juht Fahad al-Abdulkareem.

Saudi Araabia ametnike sõnul ei ole aga Aramco juhtkonnas ja riigi valitsuses rahu, sest mõnedel lepingupartneritel kulub kuni aasta teatud komponentide tootmiseks, tarnimiseks ja paigaldamiseks.

„Me otsime endiselt meeleheitlikult varuosi,” ütles üks Saudi Araabia ametnik. „Asi ei ole tegelikult nii suurepärane ja roosiline, nagu võiks arvata.”

Kahes kohas, Abqaiqis ja Khuraisis said Aramco teatel kahjustada üheksa naftatöötlemisseadet, mida nimetatakse stabilisaatoriteks. Abqaiqis said pihta 11 ümmargust rajatist, mis eemaldavad toornaftast gaase, samuti kaks tsisterni, milles hoitakse toornaftast eemaldatud vett.

Kahjude ulatus tähendab, et naasmine tavapärase tegevuse juurde Abqaiqis võib võtta kuni kaheksa kuud, teatasid mõned Saudi Araabia ametnikud. Enamik tehnilisi eksperte, kes on hävitustööd ise näinud, jagab seda seisukohta.