Tegu on loaga, mis võimaldab omandamise tehingud lõpule viia. Luminori senised suuromanikud Nordea ja DNB säilitavad grupis kumbki 20-protsendise osaluse.
Blackstone fondidele olulise osaluse omandamise loa menetlus algas 2019. aasta maikuus ning lõplik otsus uute omandajate osas tehti septembri alguses.

„Tegemist on Eesti jaoks mastaapse ja olulise investeeringuga. Luminor on suurim Eestis tegutsev pank filiaalidega Lätis ja Leedus,“ ütles Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler. „Vastavalt seadusele nõuab pangas kontrolli omandamine pangajärelevalve luba. Luminori n-ö kodujärelevalveasutused on Finantsinspektsioon ja Euroopa Keskpank. Arvestades investori eripära kujunes omandajate sobivuse hindamine meie jaoks väga töömahukaks, hõlmates mitmeid paralleelseid menetlusi.“

Kessleri sõnul on välispankade filiaalide osakaal Eesti turul järk-järgult vähenenud. „Kui varasemalt moodustasid filiaalidena tegutsevad pangad 25 protsenti Eesti pangandusturust, siis tänaseks on see protsent muutunud peaaegu olematuks. Põhjamaadest pärit omanikeringiga pankade osakaal on oluliselt vähenenud, samal ajal on tõusnud Eesti krediidiasutuste osakaal,“ rääkis Kessler, rõhutades, et selline trend tähendab suuremat vastutust Eesti finantsjärelevalveasutusele.

Nordea ja DNB jätkavad edaspidigi panga nõukogus, pakkudes pikaajalist rahastust ning oskusteavet. Blackstone on leppinud Nordeaga kokku, et ostab lähiaastatel välja ka Nordeale kuuluva 20% osaluse.

Blackstone’il olid suurepärased kogemused selle keerulise tehingu juhtimiseks ja tal on hea positsioon Luminori ja laiemalt ka Balti riikide majanduse edasimineku toetamiseks.

„Oleme pikaajalisest koostööst juhatuse, Nordea ja DNBga elevil ning ootame koos tegutsemist selle nimel, et luua tugevam alus Balti riikide edasise majanduskasvu soodustamiseks. Me jätkame kohalike ettevõtete toetamist ning usume kindlalt, et Luminori suurepärane positsioon võimaldab tal jätkata iseseisva finantsteenuste pakkujana turuliidrina,” ütles Blackstone'i tegevjuht Nadim El Gabbani.

„Hea makromajanduslik kliima ja stabiilne tegevuskeskkond pakuvad Balti riikidele suurt tuge, tänu millele on nende majandus üks Euroopa Liidu dünaamilisemaid. See tehing on üks Baltikumi ajaloo suurimaid investeeringuid ning ma soovin tunnustada järelevalveasutuste tegevust kinnitusprotsessis ja meie meeskondi tehingu lõpule viimisel. Ma jään meie strateegilist koostööd Blackstone'iga huviga ootama,“ ütles Luminori nõukogu esimees Nils Melngailis.

„Blackstone on Luminorile täiuslik partner ajal, mil meil on käsil üks Baltimaade ulatuslikemaid korporatiivseid muudatusprotsesse. Nende vaieldamatu kogemus muudatuste läbiviimisel, tugev finantsvõimekus ning ülemaailmne talentide võrgustik toetavad Luminori kasvu suurima kohaliku iseseisva pangana; pangana, mis pühendub Baltimaade jätkusuutliku kasvu toetamisele, pakkudes pikaajalist koostööd nii ettevõtetele kui üksikisikutele,“ ütles Luminori tegevjuht Erkki Raasuke.