Põhja prefektuuri kelmuste ja majanduskuritegude talituse juht Juhan Ojasoo ütles, et politsei alustas möödunud nädalal kriminaalmenelust seoses Kuetzal OÜ tegevusega. Menetlus on alustatud kelmuse paragrahvi alusel. „Meieni on laekunud kümneid teateid ja kaebusi võimalikelt kannatanutelt, kellest vähemalt kuus on Eesti kodanikud. Suhtleme hetkel nendega aktiivselt, et saada rohkem andmeid. Paljud neist asuvad välismaal ning sellega seoses oleme palunud õigusabi mitmete riikide politseilt, et avaldajatelt tunnistusi võtta," lisas Ojasoo.

PPA on viimastel päevadel saanud mitu teadet ka seoses ühisrahastusplatvormiga Envestio. PPA pressiesindaja Leana Loide ütles, et politsei veel täpsustab asjaolusid ning praeguse seisuga menetlust alustatud ei ole, kuid kuriteotunnuste ilmnemisel alustatakse kriminaalmenetlus. Envestio SI OÜ tegevusega seoses on politseile avalduse edastanud ka European Crowdfunding Network.

„Iga ebaõnnestunud investeering ei ole kindlasti kelmus, kuid juhul, kui inimene arvab, et teda on petetud, tasub sellest politseile teada anda. Kontrollime laekunud infot ja otsustame edasise tegevuse. Enne investeerimist tasub alati tutvuda ettevõtte tausta ja teiste investorite kogemusega ning kontrollida võimalikke hoiatusi finantsinspektsiooni kodulehelt," sõnas Ojasoo.

Loide sõnul pole PPA-l praegusel hetkel alust arvata, et Envestio SI OÜ ja Kuetzal OÜ on omavahel seotud.

Ringkonnaprokurör Margus Lellep ütles, et nii Kuetzali kui Envestio puhul on keskseks küsimuseks, kas investorid on kaotasid oma raha, kuna see investeeriti kahjumlikult või on platvormid meelega inimesi eksitanud. „Kui peaks ilmnema näiteks, et mõni platvorm pole teadlikult täitnud investoritega sõlmitud lepinguid võib olla tegemist kuriteoga. Igal juhul on vajalik rõhutada, et enne mistahes investeeringu tegemist on äärmiselt oluline viia end kurssi teenusepakkuja taustaga ning olla valmis ka selleks, et loodetud tulu asemel investeeritud raha hoopis kaotatakse," lisas Lellep.

12. jaanuaril teatas Kuetzal investoritele, et lõpetab tegevuse. Detsembris hakkasid investorite seas levima info, et mitmete platvormil olevate projektide taga pole arvatavasti päris firmasid ning inimesed tormasid raha välja võtma. Ettevõtte tegevjuht Maksims Reutovs on investoritele väitnud ka, et firma on Lätis rahapesu uurimise all ning pangakontol seisab külmutatuna hetkel 2,4 miljonit eurot.

Alates teisipäevast on maas olnud Envestio koduleht. Samal päeval ilmus ettevõtte Facebooki lehele teade, milles väideti, et platvorm on sattunud häkkerite rünnaku alla. Postituses süüdistati konkurente laimukampaanias, aga tunnistati ka, et tekkinud on raskused investoritele raha tagasimaksmisega. Pärast seda pole Envestio investorid mingit ametlikku infot saanud.

Eesti elanikud saavad avalduse esitada politsei kodulehel. Avalduse saab esitada ka kirjutades ppa@politsei.ee ning kirjeldades asjaolusid võimalikult täpselt, muuhulgas märkides ka oma kontaktandmed, kahjusumma, tehingute kuupäevad jm.