Manipuleerimine on oskuslikul viisil inimese või olukorra mõjutamine. Ja nagu Aavik ütles, on mõnikord tarvis inimest panna tegema seda mida ta ei taha. Juhtimises juhtub seda sageli. Aaviku sõnul seisneb kogu asja võlu manipuleerimise positiivse efekti kasutamises ehk tekitada inimeses endas soov, et ta tahab sama mida teiegi. Küll peab aga see olema moraalne ehk siis kavatsus on oluline ning kogu protsess olema läbipaistev ja usaldusväärne.

Peamiseks küsimuseks on: kes saab kasu?

Aavik tõi näiteks, et olete püüdnud kinni terroristi, kes teab kus on pomm, kuid ei taha seda avaldada. Kas sellisel juhul võib temaga manipuleerida? Kas terrorist saaks selles kasu? Tõenäoliselt oleks kasu see, et ta jääks ellu.

Aaviku sõnul manipuleeritakse inimestega väga palju kliimamuutuste teemal. „See on suures ulatuses positiivne manipulatsioon," ütles Aavik, lisades, et manipuleerimine on aktsepteeritav, kui sellel on õilsad eesmärgid. Aga siiski jääb tema sõnul ka siis küsimus, kes otsustab, mis see õilis eesmärk on.

Nii tõi ta näiteks omakasu, mis võib inimese jaoks, kes üritab teilt raha saada, olla õilis eesmärk. „Kui teie arvates ei ole, siis oletegi kokku puutunud negatiivse manipulaatoriga," lausus Aavik.

Kuidas aru saada, et tegemist on manipulaatoriga?

Manipulaatorid panevad su rohkem rääkima kui nad ise räägivad. Nad kuulavad ning esitavad küsimusi. Samas ei ole see absoluutne, sest on olemas inimesed, kes on sotsiaalselt ärevad ning varjavad seda vähese rääkimisega.

Manipulaatorid kasutavad küsimuste esitamist suure hulga info kätte saamiseks, et seda hiljem ära kasutada.

Lisaks pakuvad manipulaatorid positiivseid emotsioone, kingitusi ning ähvardavad need pärast tagasi võtta. Aavik tõi näiteks suhte alguses pidevalt lilli toova partneri, kes äkki seda enam ei tee. Loomulikult tekib küsimus miks? Selle peale võib ta öelda, et „sa ei hooli enam minust, vanasti olid sa lillede peale nii rõõmus, pärast enam mitte"

Samuti kujutavad manipulaatorid end ohvrina. „Mitte keegi ei mõista minda paremini, ainult sina saad mind aidata". Tuleb tuttav ette? Inimestel on seda sageli meeldiv kuulda, aga mis vastutus sellega neile pannakse?

Kuidas hakkama saada?

Aaviku soovitus on selge: manipuleerijaid tuleks ignoreerida. Ehk kui tuvastate manipulatsiooni, siis ärge selle inimesega suhelge.

„Kõige suurem viga on hakata teda parandama, temaga vaidlema," tõdes Aavik, lisades, et sellega astute juba valmis seatud lõksu ning just seda manipulaator ootabki.

Manipulaatorite eesmärk on reeglina inimeste ratsionaalsust kahjustada ning tekitada emotsioone. Emotsioonidest haaratud inimese üle on juba lihtne võimu haarata.

Sestap on parim viis manipulaatorid oma elust lihtsalt välja lülitada. Paraku see aga ei ole alati võimalik. Näiteks võib see olla su abikaasa, ülemus või alluv.

Sellisel juhul kõlab Aaviku soovitus: nõustu kõigega. „Nõustu, ütle jah, jah ja mine oma eluga edasi," soovitas Aavik.

Teine võimalus on manipuleerijaga manipuleerida. Tema mängib sinuga pidevalt, et sind konksu otsas hoida, kuid ka manipulaatoritel on nõrgad kohad mida kasutada. Tuleb üles leida nende personaalne keskus. Selleks võib olla nende ülemus, alluv, sõber või ressurss mida nad kontrollivad . Manipulaatoritele ei meeldi, kui nende lähiümbruses tuulatakse. „Otsige liitlasi tema lähedaste hulgas. Tõmmake nende hinnatud ressurss endale. Kui muud ei saa, siis palju infot. See lööb ta tasakaalust välja ja suunab ta teie elu asemel enda eluga tegelema," rääkis Aavik.

Manipulaatorid kasutavad sageli süüd ja kahtlust. Süütunne on Aaviku sõnul täiesti mõttetu emotsioon, kuid väga võimas.

Ja kui sageli arvatakse, et naised manipuleerivad, siis uuringud näitavad, et sugude vahel manipulatsiooni üldise kasutamise vahel vahet ei ole ehk seda kasutavad nii naised kui mehed. Küll on aga Aaviku sõnul erinevused kasutatavates taktikates.