Kinnisvarafirmade liidu juht Tõnis Rüütel ütles esmalt, et kinnisvaraturg reageerib alati finantsturgude raputustele viivitusega, mis võib olla aasta kuni kahe pikkune.

Rüütel nentis, et rahandusministri kriisijutt kõlab veidi paanika külvamisena, sest täna ei ole sugugi teada, mida tulevik toob. Samas ei seoks ta kogu toimuvat üldsegi viirusega.

„Täna on märke, et viirus taganeb. Otseselt majandust mõjutab siiski peamiselt naftasõda. See ei jäta kedagi puudutamata. Meie huvi ei saa ju ka olla, et Venemaal hakkaks halvasti minema. Suure idanaabri majanduslikul käekäigul on paratamatu mõju " ütles Rüütel.

Rüütel lisas, et kinnisvaraturul tuleb oodata esmalt ära esimese kvartali majandustulemused ja ka teise ning kolmanda kvartali tulemused, alles siis saab hakata järeldusi tegema.

„2020. aasta on murrangu aasta. Kui vähe või palju keegi pihta saab, seda ei tea, aga see on uus reaalsus. See veel puudus, et mina hakkan lisaks paanikat külvama, seda teevad teised. Pangad on täna väga tähelepanelikud. Ei välista, et nad reageerivad ning võivad hakata laene tagasi kutsuma või nõuavad näiteks lisatagatisi," rääkis Rüütel. Ta lisas, et pihta võib saada ka üüriturg, kui rentnikud ei suuda enam üüri maksta ja omanikel on kohustused kaelas. Rüütel rõhutas aga, et kinnisvaral, nagu muudel alusvaradel, näit väärismetallidel, on komme oma väärtust hoida. Kui sul ei ole üle jõu käivat finantsvõimendust kaelas, siis elad sa tõenäoliselt kriisi ilma suurema kollapsita üle.

Seda, et turul võib tekkida arvamus, et kinnisvara ei maksa täna osta ja otsus lükatakse edasi, on Rüütli sõnul ka igati hea. On mõistlik, et riskipiiril oste lükatakse edasi.

„Ma usun pankade vastustundesse. Seda enam, et neil on laenuportfell vägagi kinnisvaralaenude poole kaldu. Emapankadest öeldakse, et kui võimalik, siis andke muid laene. Võrreldes eelmise majanduslanguse eelse perioodiga pank ei anna vägisi raha ja nad on oluliselt konservatiivsemad. Maaklerid täna trehvavad palju inimestega, kes tulevad pangast pettunult tagasi. Pankurid ütlevad väga õigesti, et nad on pankurid mitte kinnisvaraärimehed, ehk et vähimgi huvi puudub, et tagatisvara neile kaela jääks. Usaldage pankurit," soovitas Rüütel.

Ostjad võtavad aega

Uus Maa kinnisvara analüütik Risto Vähi ütles esmalt, et igasugustel uudistel on suur mõju inimeste käitumisele. Nad loevad ja hakkavad muretsema ning küsima, et mis edasi saab.

„On inimesi, kes on muutunud ettevaatlikumaks. Samas kehtib vana tõde, et kui sa ostad kinnisvara laenuga, siis ole ettevaatlik ja tee oma finantsplaan selgeks. Vaata, et sa ei võta liigseid kohustusi ja ei ole liiga optimistlik," rääkis Vähi.

Uus Maa maaklerid on kohanud inimesi, kes täna muretsevad ja ostuotsust edasi lükkavad. Nad ei katkesta ostu, aga võtavad lisaaega mõtlemiseks.

Kinnisvarasektoris ei ole veel selge, mida teevad lähiajal pangad. Elame ajal, mil iga päev võib midagi muutuda. Keegi ei taha ka rutakalt järeldusi teha.

„Kõik vajavad täna otsustamiseks aega. Isegi poole päevaga võib olukord muutuda. Keegi ei taha hakata ühe uudise või emotsiooni pealt otsuseid tegema. Kui Saudi-Araabia ja Venemaa lõpetavad hinnasõja või viirus saadakse kontrolli alla, siis muutub taas palju. Täna on kaks rinnet - viirus ja naftasõda - mõlemal pool on vaja lahendust," ütles Vähi.