Soome rahvusringhääling Yle kirjutab, et koroonaviiruse tõttu ähvardab toidukriis ja toidu hinnad tõusevad, sest tööjõunappuses vaevlevad farmerid on vajalike tööde tegemisega hädas. Sisuliselt on põhjanaabritel sama probleem nagu Eestis: koroonaviiruse tõttu piiride sulgemine ei luba võõrtöölisi riiki.

See aga tähendab, et toidukaupa võib hakata suvel nappima ning hinnad tõusevad. See on keerulises majanduslikus olukorras, mil paljud oma tööst ning senisest sissetulekust ilma jäävad, raske hoop.

Yle kirjutab, et Soome ministrid töötavad selle nimel, et toiduainete toomises valitsevad töötajate nappust leevendada ning lähiajal plaanitakse muuhulgas kampaaniaid, mis peaksid noori, immigrante ning töö kaotanuid farmidesse tööle meelitama. Asjaga on kiire, sest töökäsi oleks vaja juba aprillis.

Verkkouutiset kirjutab, et personalifirma Barona andmetel on nädalaga enam kui 1000 soomlast avaldanud soovi kriitilise tähtsusega hooajalistel põllumajandustöödel osaleda. Samas oleks hooajatöödele tarvis vähemalt 14 000 inimest. Need kohad täitsid enne koroonaviirust välistöölised.

ELi farmerite esindaja Pekka Pesoneni sõnul on toidutootmise tagamine väga oluline, sest koroonakriisi arenedes muutub põllumajandustoodete import teistest riikidest keeruliseks ning väheneb. Seega ei suuda kaupade sissevedu kohalikku tootmist asendada.

„On üsna tõenäoline, et me ei suuda osasid kaupu toota, eriti koogivilju ning puuvilju. Osa neist saab asendada väljastpoolt ELi sisse toodavatega, kuid hinnad tõenäoliselt kerkivad,“ kinnitas Copa Cogeca peasekretär Pesonen. (COPA on suurim põllumajanduse esindusorganisatsioon Euroopas ja COGECA on põllumajandusühistute organisatsioonide ühendus Euroopas-toim.)

Pesonen toonitas, et kui toidu hind järsult tõuseb, kerkib ka inflatsioon. See oma korda tekitab ühiskonnas pingeid ning peegeldub kogu majanduses, hoiatas Pesonen.

Näiteks võib suvel poes nappida marju, köögivilju ja juurvilju. Samuti on põllumeeste toodetavad kartulid, porgandid ja tomatid oluline tooraine toiduainetööstusele.

Kui selles osa on probleemid, siis on see tunda ka toiduahela kõrgemates lülides. Pesoneni kinnitusel tõusevad ka toiduainetööstuse toodangu hinnad sel aastal ning eriti eesootaval talvel.
Pesoneni sõnul on talupidajatel tarvis kindlust, et tööjõupuudusele leitakse lahendus ja neil on kindlust töödega alustada.

Võõrtööjõud on väga oluline
Välismaine tööjõud on eriti kevadel võtmetähtsusega, kinnitab maasikakasvataja Yrjö Rossi, kes on praegu raskustes, sest farmis juba 20 aastat töötanud Ukrainast pärit põllutöölised ei saa riiki.
Ukrainlased on aga farmi jaoks olulised, sest on tööga tuttavad ja neil on vajalikud oskused: kuidas traktorit juhtida, põldu pidada, kuidas ning mis järjestuses töid teha, töid juhtida ning töötajaid efektiivselt jagada.

Rossi sõnul on neil tarvis 60-70 töötajat ning juhul kui kõik oleksid uued, ei suudetaks neid juhendada. „On mõeldamatu seda teha ning samal ajal ka firmat juhtida,“ rääkis Rossi, kes loodab, et vähemalt võtmetöötajaid riiki lubatakse. Maiks on Rossi taotlenud viisat 24 ukrainlasele.
Lisaks neile võtmetöötajatele saab lisatööjõudu otsida ka Soomest. Tavapärasel suvel töötab Rossi farmis 60 ukrainlast ning lisaks tosin soomlast müügi ning turunduse vallas.
Nagu paljudes teistes Soome farmides on ukrainlased ka Rossi juures regulaarsed töötajad: nad on Espoos käinud aastas 3-4 kuud juba 20 aastat.
„Mitte igaüks ei suuda ehitusel tapeeti panna, sama asi on siin: igaüks ei oska seda teha,“ selgitas Rossi, lisades, et kui nad töötajaid ei saa, on maasikasaak järgmisel suvel ka väiksem.

1500 töötajat tšarterlennuga Soome
Lisaks Soome elanike põllutöödele meelitamisele kaaluvad Soome ministeeriumid võimalusi vajalike töötajate Venemaalt ning Ukrainast riiki toomiseks.
Soome majandus- ja tööministeeriumi spetsialist Laura Perheentuva tõdes, et nad on saanud põllumeestelt selge sõnumi, et töötajate leidmisega on juba väga kiire, sest põllumehed teevad praegu otsuseid mida sel suvel kasvatada ja kuhu investeerida.

„See puudutab kõiki soomlasi ja seda, kas me saame kohaliku toidu lauale,“ lausus ta. „On kriitilise tähtsusega, et võtmetöölised Soome jõuaksid, vähemalt 1500 inimest. Me teeme kõik endast oleneva, et vajalikud inimesed farmides olemas oleksid,“ kinnitas ta.

Ukrainlased saaks tuua Soome tšarterlendudega, kuid selleks on vaja poliitilist otsust.

Ametniku kinnitusel ootavad ees tõsised ettevalmistustööd, sest 1500 kriitilise tähtsusega töötaja saabumisel tuleb nad panna karantiini.