Perede tugilaen on mõeldud inimestele, kel oli olemas kriisieelne sissetulek ning kes on meie ühiskonda maksude ja laste näol panustanud ning niimoodi aastate jooksul riigipoolset abi palumata meie kõigi heaolu suurendanud.

Isamaa hinnangul on meil piisaval toetusi ning liiga palju mahukaid rahalisi toetusi pole riigile jõukohane. Perede tugilaenu võtavad need, kes seda vajavad ja kellel on võime seda ka tagasi maksta, seega pole see riigile põhiosas kulu.

Rahvastikuminister Riina Solmani sõnul on riigi tugi lastega peredele tekkinud olukorras toimetulekuks äärmiselt oluline. „Rasketel hetkedel tuleb hoida seda, mis on kõige olulisem – see on Eesti pere. Kui inimesed satuvad võlalõksu, nagu juhtus paljudega eelmise majanduskriisi ajal, takistab see kriisist taastumist. Tugilaen aitab seda vältida.“ Lisaks on Solmani sõnul oluline, et tugilaen arvestab inimese varasema sissetuleku ja laste arvuga peres. „Suurematel peredel on paratamatult suuremad kulud ning nad väärivad täiendavat tuge.“

Seeder lisas, et see on vastutustundlik ettepanek ja lähtub parempoolse majanduspoliitika põhialustest. „Pakume madala intressiga riigipoolset laenu neile, kes seda tõesti vajavad. Laustoetuste maksmine ja lennukilt raha külvamine ei ole riigile pikaajaliselt jõukohane ega mõistlik“ ütles ta.

Perede tugilaenu tingimused:

  • Perede tugilaenu eesmärk on pakkuda kriisi tõttu järsult vähenenud sissetulekuga peredele ajutist tuge enda kohustuste täitmiseks ja jooksvate kulude katmiseks.
  • Perede tugilaen on mõeldud inimestele, kes on kriisieelsel ajal tööl käinud, ühiskonda maksude näol panustanud ning kelle ajutine sissetuleku langus tuleneb kriisist.
  • Laenu antakse kuni taotleja viimase kahe aasta 2 keskmise kuupalga ulatuses. Seda arvestatakse tasutud sotsiaalmaksu alusel. Laenu ülempiir on 3 Eesti keskmist palka ehk ca 4500 eurot
  • Tugilaenu saamiseks peab taotleja või tema pereliikme sissetulek olema oluliselt vähenenud (analoogselt ettevõtetele pakutava töötukassa palgameetmega - 30%)
  • Laen on intressivaba esimesed 12 kuud. Laenu tagasimaksed algavad 12 kuud pärast laenu saamist ja laen tuleb üldjuhul tagastada 3 aasta jooksul peale intressivaba perioodi lõppu.
  • Lastega seotud erisused. Laenu ülempiiri tõstetakse ja laenu tagasimakse perioodi pikendatakse kui peres on alaealisi lapsi.

Laenu taotlemine oleks elektrooniline, seda saab taotleda Laenu saab taotleda nii ühe kui mitme osana kuni laenusumma ülempiirini.

Isamaa kinnitusel on tagab laenu sidumine varasema sissetulekuga, et võetud laen on kooskõlas inimese finantsvõimekusega. Laenu taotleja peab esitama ka ülevaate oma muudest kohustustest.

Isik peab esitama laenu taotledes ka oma muud kohustused ning neid tuleb kontrollida kasutades kõiki kättesaadavaid allikaid.

Isamaa kinnitusel ei ole tegemist mitte riigi sekkumisega eraettevõtlusesse, vaid praegu on tegemist turutõrkega ja sissetuleku ajutiselt kaotanud inimestele pangad enamasti laenu ei anna.

Isamaa kinnitusel ollakse valmis kaaluma laenuandjana ka pankasid, kui nad valmis seda teenust on operatiivselt ja madalate kuludega pakkuma.