Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) teatel süüdistab linna väljatöötatud karantiiniäpp inimesi alusetult piirangute rikkumises, kirjutab Business Insider.

Moskva võimud käivitasid linna „sotsiaalse monitoorimise" rakenduse märtsis, aga see võeti kiiresti maha, kuna äpp kubises vigadest. Sellega tuldi uuesti välja aprillis, kuid kõiki puudusi pole endiselt parandatud.

Patsiente, kellel olid koroonaviiruse sümptomid, pandi allkirjastama „karantiini teatist", millega inimesed olid kohustatud karantiini ajaks rakenduse oma telefoni laadima. HRW ütles, et keeldumine võis tähendada inimesele hospitaliseerimist.

Moskva rakendus pääseb ligi kasutajate isiklikele andmetele ja saadab mingi aja tagant teavituse, mis nõuab inimeselt enda pildistamist. Fotoga tõestab kasutaja, et järgib karantiininõuet.

Kui kasutaja teavitusele ei reageeri, siis määratakse talle 4000 rubla trahvi (51 eurot).

Üks rakenduse probleeme seisneb aga selles, et mõned teavitused tulevad keset ööd kui inimesed magavad. Üks naine sai trahvi, kuna teavitus tuli samal ajal kui kiirabi teda haiglasse viis, sest tema sümptomid muutusid tõsisemaks.

Moskvalased on rakenduse üle nurisenud internetis, kuid linna infotehnoloogia osakonna juht ütles möödunud kuul, et trahvide määramisel pole ühtegi viga tehtud.

HRW Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna juht Hugh Williamson sõnas aga, et Moskva linna äpp on vigane ja karistab inimesi, kes järgivad reegleid.