Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman tõi oma kõnes välja, et hoolimata tänasest majanduse olukorrast tuleb olla optimistlik, kuid olla valmis halvimaks aga pidada meeles ka seda, et peale majanduslangust tuleb ka tõus.

„Tänagi on meie seas ettevõtjaid, kes elanud üle mitmeid majanduskriise, kuid püsivad jätkuvalt reipalt sadulas ja küllap saavad ka sel korral hakkama. Kui midagi majandusteooriast tänases olukorras meenutada, siis kindlasti teadmist, et majanduslangusele on alati järgnenud ka kasv. Küllap ka seekord, ning arvestades sealjuures meie ettevõtjate dünaamilisust võime loota, et kasv taastub kohe kui välisnõudlus seda võimaldab," sõnas ta, kuid lisas samas, et me ei tea, millal nõudlus tegelikult taastuma hakkab ning tõenäoliselt muutuvad ka nõutud kaubad ja teenused sisuliselt.

Selleks, et Eesti ettevõtted saaksid kasvavast välisnõudlusest tuule tiibadesse rõhutas Luman meie poliitikute tehtavate otsuste tähtsust: "halvim, mida poliitikud kriisist ülesaamiseks teha saaks, oleks oma rumalate otsustega ettevõtteid rahvusvaheliselt halvemasse konkurentsipositsiooni asetades," sõnas Luman.

Luman on kaubanduskoda juhtinud alates 1995. aastast.