Kuna reisimine on oluliselt langenud, siis avaldab see mõju ka kinnisvarasektorile. „2020. aasta üheksa kuu statistika näitab, et välismaalased on teinud Eestis tänavu ligikaudu viiendiku võrra vähem kinnisvaratehinguid kui sama perioodi jooksul eelmisel aastal,“ rääkis Kinnisvara24.ee tegevjuht Katrin Aron. Ostuhuvi korral on keeruline kinnisvaraga tutvumas käia või notaris tehingut teha.

Eestis asuva kinnisvara pealt on hea teenida

„Koroona tõttu on kogu kinnisvarasektor tänavu veidi langenud, kuid välismaalaste tehtud tehingute arv on langenud rohkem kui turg tervikuna,“ tõdes Aron. Kui 2019. aasta üheksa kuu jooksul omandasid välismaalased Eestis 3276 kinnisvaraobjekti, siis selle aasta samal perioodil tegid välismaalased Eestis 2605 kinnisvara ostutehingut.

Aroni sõnul tekib välismaalastel huvi Eestisse kinnisvara soetada sageli siis, kui ollakse riigiga pikemaajaliselt seotud kas ärihuvide või perekondlike sidemete kaudu. „Eestisse kinnisvara soetamise põhjuseks on enamasti see, et Eesti turul on kinnisvara väljarentimisega seotud tootlus oluliselt kõrgem kui paljudes teistes riikides,“ märkis Aron. Sageli Eestis käies on oma eluase mugavam ning soodsam alternatiiv, võrreldes hotelli või muu majutusasutusega.

„Notaris ostu- või müügitehingu tegemiseks tuleb notarisse isiklikult kohale tulla või tõestada oma isik kaugtõestamise protsessiga,“ lausus Aron. Kaugtõestusega toimingu tegemine eeldab, et tehinguosalistel on olemas ID-kaart või mobiil-ID ja digiallkirjastamiseks vajalikud PIN-koodid, kuid paljudel välismaalastel need puuduvad.

Enim tehinguid teevad välismaalased Tallinnas ja Harjumaal asuva kinnisvaraga. Võrreldes teiste maakondadega on suurem huvi ka Ida-Virumaa, Pärnumaa ja Saaremaa kinnisvara vastu. Soomlased ostavad kinnisvara üle kogu Eesti. Venelased on ostnud tänavu perioodil jaanuarist septembrini vaid Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal asuvat kinnisvara.

Rootslaste huvi on iseäranis jahenenud

Maa-ameti tehingute andmebaasi järgi tegid tänavu üheksa kuu jooksul Eestis kõige enam kinnisvara ostutehinguid Soome, Venemaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide elanikud. Enim kasvas USA kodanike huvi siinse kinnisvara vastu. Langenud on rootslaste tehtud kinnisvaratehingute arv.

Mis riikide kodanikud on üheksa kuuga Eestis kõige rohkem kinnisvara ostnud?
  • Soome - 1174 tehingut
  • Venemaa - 114 tehingut
  • Saksamaa - 64 tehingut
  • Suurbritannia – 45 tehingut
  • USA – 17 tehingut
Allikas: maa-ameti tehingute andmebaas, periood 1. jaanuarist kuni 30. septembrini 2020

Kuigi Venemaa on edetabelis teisel kohal nagu ka eelmisel aastal, siis tehingute arv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kukkus 49 protsenti. Soomlaste tehingute arv on jäänud samaks ning keskmine tehnigu väärtus on oluliselt tõusnud – 59 464 eurolt 81 359 eurole.

Kinnisvara24 on Eesti suuruselt teine kinnisvaraportaal, mille asutasid Ekspress Grupp ja Eesti suurimad kinnisvarabürood 2018. aastal. Portaali haldab Kinnisvarakeskkond OÜ, mis kuulub 49% Ekspress Grupile ja 51% viiele kinnisvarabüroole.