Kallis elekter suurtarbijatele halvendab Eestis toodetud energiamahukate toodete konkurentsivõimet nii siseriiklikult kui eksporditurgudel.

Pöördumises märgivad firmad, et on tänulikud elektriaktsiisi langetamise eest, kuid Eesti ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime säilitamiseks sellest ei piisa, eriti olukorras, kus tööstussektor on koroonakriisis kannatada saanud.

Automatiseerituse tase on kaasaegses tootmises pidevas kasvus ja sellega seoses kasvab ka elektri tarbimine.

Elektrihinnas sisaldub tarbimismahul põhineva maksuna taastuvenergia tasu, mis aasta-aastalt suureneb. Erinevalt mitmetest teistest Euroopa Liidu riikidest pole Eesti aga seni rakendanud riigiabi suunistest lähtuvat soovitust kehtestada tööstuse konkurentsivõime tagamiseks taastuvenergia tasule maksulagi 15 protsenti tasemel tavamäärast.

Ettevõtjad paluvad tuleva aasta algusest kehtestada energiamahukate ettevõtete makstavale taastuvenergia tasule 15-protsendiline maksulagi. Et koormust teistele tarbijatele mitte ümber jaotada võiks firmade hinnangul sellele vajaliku katte leida reservfondist ning pikas perspektiivis katavad selle ettevõtluse edenemisest tulenevalt suurenev maksulaekumine.