Mitu Tallinna taksofirmat kaotasid 35-kroonise miinimumtasu, kuid kergitasid samas sõidualustustasu. Nii tõstsid pealinnas tegutsevad Linnatakso ja E.T.X. Takso 1700 sõidualustustasu 12 kroonilt 25 kroonile, mistõttu kerkis üle 35 krooni maksva sõidu hind 13 krooni, kirjutab Postimees.

Linnatakso tegevjuht Allan Kotis ütles, et hinnatõusu põhjus oli üha kallinev kütusehind ja see, et linnavõim plaanib ära kaotada miinimumtasu. “Poes teile ju minimaalselt 100 grammi vorsti ei müüda,” sõnas ta.

Kallinenud sõidualustustasu kasutava firma E.T.X. taksojuht Aare Neerut lausus, et reisijad on uue hinna vastu võtnud väga rahulikult. “Vaid üks reisija märkis, et varem oli teil tasu väiksem,” märkis ta.

“Põhjus on see, et vaadake bensiinijaama poole,” sõnas hiljuti kilomeetrihinda 5.50ni tõstnud ning sõidualustustasu kuuelt kroonilt kümnele kergitanud Marabu Takso juhataja Veiko Lauri. “Aastaga on kütusehind tõusnud peaaegu viis krooni, see ongi kogu põhjus.”

Hindasid on tõstnud ka Reval Takso ja Viking Takso.

Tulika Takso ja Tallinna Taksopark kergitasid sõidualustustasu 15 kroonilt 25-le juba mais.

Tallinna transpordi- ja keskkonnaameti linnatranspordi osakonna juhataja Eero Aarniste lausus, et uus taksoveo eeskiri peaks volikogu ette lõpphääletusele jõudma järgmise aasta alguses.

Eeskirja üks eesmärke on lisaks miinimumtasu kaotamisele teha lõpp kirjule tasuderägastikule ja jätta alles vaid pealeistumistasu, kindel kilomeetritariif ja ootetasu.

Taksosõit on kallinenud ka Tartus. Detsembri algusest on pea kõigis üheksas taksofirmas tavatariif seitse krooni kilomeeter. Ka tõusis enamikul firmadel miinimumtasu.

Pärnu Takso juhataja Edgar Põldme ütles, et nemad kaotasid 25-kroonise miinimumtasu juba kevadel ning tõstsid pealeistumistasu 10 kroonilt 20-le. Tavatariifi tõstis firma seitsmelt kroonilt kilomeetri kohta kaheksale kroonile.