Jättes kõrvale tuntud kinnisvarahaid nagu Märt Vooglaid, Arti Arakas, Oliver Kruuda, Hans H. Luik, Urmas Sõõrumaa, Toomas Annus, Ain Hanschmidt, Endel Siff jt, leidub ses äris hulk väiksemaid muu töö kõrvalt “õnne katsujaid”. Nendest osa jaoks on kinnisvaraarendus juba minevik.

Parex Banka Eesti filiaali tegevjuht Loit Linnupõld tegi kinnisvaraäriga tutvust 2004. aasta lõpus, mil otsustas oma isiklikku raha investeerida Tabasalus Kolde teel kolme paarismaja ehitusse.

“Otsus sellesse projekti investeerida tehti 2004. aasta lõpus, mil kinnisvaraturul valitses märkimisväärselt teistsugune olukord ning projekti eeldatav kasumlikkus tundus kaasnevate riskidega võrreldes piisavalt hea,” ütleb Linnupõld täna oma investeeringu kohta. Paarismajade ehitamiseks asutas ta Kolde Elamuarenduse OÜ, kuid juba 2006. aastal oli kinnisvara oma ahvatluse Linnupõllu jaoks kaotanud ja ettevõte likvideeriti.

“Ma ei ole oma raha enam kinnisvara arendusprojektidesse investeerinud, kuna mulle ei ole sobiva riski ja tulu suhtega kinnisvaraprojekti silma jäänud ega osalemist pakutud,” ütleb ta.

Linnupõld: arendamine on liiga kallis

Mees lisab veel, et kui osta turuhinnaga kuskil enam-vähem mõistlikus kohas krunt ning tellida sinna peale ehitus, ületavad krundi soetamiseks ja ehitamiseks tehtavad kulud sarnaste valmisobjektide turuhinna, mistõttu ei tundu kinnisvara just väga atraktiivne investeerimisvaldkond.

“Pangad on märkimisväärselt karmistanud oma finantseerimispoliitikat ja kinnisvarasektorit kardetakse nagu tuld, mistõttu pangad ei ole valmis finantseerima isegi majanduslikult tasuvaid arendusprojekte. Täna on negatiivseid argumente rohkem kui positiivseid,” sõnab Linnupõld.

Loobujaid on kinnisvaraäris veelgi. Eelmisel aastal asutas siiani peamiselt koolitusäriga tegelenud Ain-Villu Parvet aktsiaseltsi Oru Arendus, mis pakub paarkümmend kilomeetrit Tallinnast väljas kahe miljoniga maja koos sulasega kolmeks kuuks. Kodulehe andmetel on 60 krundist 20 müüdud.

Selle aasta mais lõi Parvet aga firma Lillesoo Arendus, mis Raplamaal asuva Käru valla kohaliku lehe teatel plaanis veel mais rajada valda uuselamurajooni. See plaan on praeguseks igatahes seiskunud.

Pangast arendamiseks laenu ei saa

“Võttes arvesse praegust kinnisvaraturu olukorda, ei kavatse me sinna kindlasti rajada tüüpilist uuselamurajooni,” on Parvet täna kindel. Mees lisab, et ta on ligi viis aastat tegelenud eri firmade kaudu kinnisvaraäriga.

Parveti sõnul on situatsioon märgatavalt muutunud, pangad ei kipu enam väga kergelt laenu andma, vallavalitsustes on detailplaneeringute algatamine keerulisem ning tööd tuleb teha iga kliendiga, keegi ainuüksi detailplaneeringu nägemise tõttu ostma ei kipu.

“Nendel, kes mõelda ei oska ja tahavad kiiresti tulu teenida, on juba praegu väga raske. Tean ise ka mitmeid,” sõnab Parvet kinnisvaraturu kohta.

Selle aasta aprillis ületas spordist kõrvale tõmbunud ralliäss Markko Märtin Äripäeva uudiskünnise, kui üritas Tallinna vanalinnas 50 mln krooniga müüa 14. sajandist pärit viiekorruselist maja.

Pikk tänav 55 on olnud müügis mullu oktoobrist saadik. Poolesajamiljonilise müügihinna korral teeninuks Märtin kahekordse tulu.

Siiski äri nii lihtsalt ei läinud. Kinnistusregistri järgi kuulub hoone endiselt aktsiaseltsile Märtin.

Markko Märtin müüb maja juba kaks aastat

Pikk tänav 55 korterid ostis Märtin Tallinna linna elamumajandusameti korraldatud enampakkumisel 2005. aasta lõpus, korterid on 56-139 ruutmeetrit suured. Nelja korteri hind kokku oli 13,03 miljonit krooni. Ülejäänud kahe korteri müügi kohta esitati alguses protest, kuid hiljem sai nendegi omanikuks AS Märtin.

Kuigi Märtinile kuulub veel kinnisvara nii Tallinnas kui ka Tartus, on tema fookuses nüüd hoopis Nissani autode müümine.

Tippmodell Carmen Kassil on 30% osalus aga osaühingus Hansacargo, mis alustas kinnisvaraarendusega 2005. aastal. Ettevõtte juhi, Carmeni venna Kutty Kassi sõnul tänaseks ettevõte enam kinnisvaraarendusega ei tegele.

Veel eelmisel aastal müüs Hansacargo kodulehel Karukella elamurajooni ridaelamuid ja paarismaju ning Rae vallas ridaelamubokse.

Carmen Kass oli 2004. aastal Q Vara investor, ent lõpetas 2005. aasta sügisel projektide rahastamise ehk pääses õigel ajal. Q Vara teatakse viimasel ajal rohkem maksuvõlgade kontekstis ning korterite müük ei edene eriti — firma kliendipäevale tuli küll palju maaklereid, kuid vähe ostjaid…

Nemad pingutavad kinnisvaraga edasi

Kinnisvaraga tegelemine on sama populaarne kui 97. aastal börsil mängimine, mil iga taksojuht tegeles sellega, iseloomustab kinnisvarahullust rohkem kütuseärimehena tuntud Heiti Hääl.

Tema on ka väikestviisi kinnisvaraärimees ja kuigi korterite müük Räägu tänaval Mustamäel viimasel ajal eriti ei edene, ei kavatse ta veel käega lüüa.

“Mul ei ole mingit ajapiirangut, kui kaua kinnisvaraäriga tegeleda. Korrektsioone võib ju olla, aga seetõttu ei kavatse ma veel saba jalgevahel jalga lasta,” ütleb Hääl. Ta tunnistab, et korterite ja ridaelamute müügi kohalt on ka paremaid aegu olnud, näiteks 2005. aasta oli kinnisvaras täiesti ebanormaalne aeg.

Kinnisvara ahvatleb ka Eesti esirikkurit Armin Karu, kes seni pole kinnisvaraäriga eriti silma torganud. Siiski on tal koos äripartner Jaan Korpusoviga piisavalt vahendeid, mida on üritatud kinnisvarasse investeerida.

Neil on kahasse OÜ Maarjamäe Kinnisvara, millel ühe tütarfirma Hansakinnisvara kaudu on mitu magusat krunti Tallinna keskel ja Rae vallas ning mis on arenemas Lätti. Hansakinnisvara juhatuse liige Karin Mägi ütleb, et kinnisvaraarendust firma ei jäta, vastupidi — Tallinna kesklinnas käima pandud projektid on kavas lähiaastatel ära lõpetada.

Sedin sattus kinnisvarasse kogemata

Võrdluseks, Kristiine Kasiino endine omanik Margus Reinsalu läks teist teed, müües 10 saaliga Kristiine Kasiino Olympicule ning jätkates peamiselt kinnisvaraprojektidega Eestis, aga kõvasti suuremajoonelisemalt väljaspool. Igatahes ehitab Reinsalu osalusega Property Logic Marokosse Vahemere äärde ühte Euroopa suurimat kuurorti, mis laiub tulevikus 21 ruutkilomeetril, Lasnamäe-suurusel alal. Teine hiigelprojekt on Brasiiliasse luksuskuurordi rajamine.

Vineeriärimees Pjotr Sedin aga sattus suurde kinnisvaraarendusse olude sunnil, kui viis tehase Tallinna kesklinnast Kohilasse. Seega alustas ta endistes tehasehoonetes Lutheri kvartali kinnisvaraarendust ning eelmise aastaga suudeti enamik kortereid õnneks ka ära müüa. Need tuleb veel lõpuni ehitada.

Kas vineeriärimees kavatseb veel kinnisvarasse investeerida? Sellele küsimusele lubab Sedin vastata siis, kui Lutheri elamukvartal on lõpuni välja ehitatud.

Mitmekülgne on ka Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo, kellele kuulub ettevõte Saare Finants, mis pakub peamiselt küll kiirlaenu, aga samas on loonud 2004. aastal kinnisvarafirma Compakt Kinnisvara. Viimane arendab Tallinnas A. Le Coq Arena juures korterelamut. Samuti pakutakse krunte Ülemistel ja Saaremaal.

Eelmisel aastal on ettevõte soetanud usinasti potentsiaalseid kinnistuid Tallinnas, Saaremaa, Rae vallas ja Ida-Virumaal. Neil kõikidel üritatakse majandusaasta aruande järgi võimalikult elamuehitussõbralikku detailplaneering saada. Leedo oma kinnisvaraäri kommenteerida ei soovinud.

Rüütmann ehitab Rakverre ilmatut kaubakeskust

Märkamatult on kinnisvaraga tegelenud juba 2001. aastast ka Kommest Auto omanik Toomas Rüütmann, mil ta lõi firma TR Majad.

Praeguseks on TR Majad muutunud Rakveres tegutsevaks valdusfirmaks, kelle tütred ühest küljest laiendavad autokeskust, teisest küljest arendavad Rakvere külje alla suuruselt Eesti kolmandat kaubanduskeskust ning arendavad korterelamuid. Viimane projekt oli koos Merko Tartu tütarettevõttega välja ehitada Pärna alleel 107 korterit, millest 2006. aastal müüdi 41.

Rüütmann korterelamute arendamisega samas mahus siiski ei jätka.

“Kortermajade arendusprojekt Tartus elab oma elu ning ei ole minu kinnisvaraportfellis täna aktiivne. Kinnisvarainvesteeringutest on täna minu prioriteet Rakverre järgmisel aastal valmiv suuruselt kolmas kaubanduskeskus Eestis — Põhjakeskus, mille investeeringu kogumaksumus ulatub 0,5 miljardi kroonini. Tänaseks on keskus juba 2/3 osas rendilepingutega kaetud,” ütleb Rüütmann.

Nemad juba kinnisvara ei jäta

Heiti Hääl

• Omab 50% Omakodumaja ASist, mis ehitas 2005. aastal 227 korteriga elamud Jõe tänaval (5 ja 7).
• Eelmisel aastal alustati kortermaja ehitust Räägu tänaval. Firma pakub ka ridaelamuid Kiilis ning kortereid Paldiskis.
• Ettevõtte kasum oli eelmisel aastal 18 mln krooni. See-eest oli tippaeg kindlasti 2005. aasta, mil saadi 42 mln krooni. Võrdluseks, 2003 ja 2004 kõikus kasum 5 miljoni ümber.

Pjotr Sedin

• TVMK on üks Euroopa vanimaid vineeritootjaid, kuigi vahepeal ümberkolimise tõttu vineeri ei toodetud, see taastus sel aastal. 2006. aastal tuli aga kahjumile otsa vaadata, milleks kujunes 30 mln krooni.
• Kontsern Grove Invest (arendus ja tehas) jäi 12 miljoniga miinusesse. Siiski ettevõtet see eriti ei kõiguta, kuna jaotamata kasumi suurus jääb poole miljardi kanti (eelmise kahe aastaga teeniti näiteks üle 150 mln krooni).
• Grove Invest plaanib alustada ka uute arendusprojektidega.

Vjatšeslav Leedo

• Leedo on ligi 15 aastat koos äri ajanud ka koos Arco Vara asutajatega.
• Aasta aega tagasi lõi ta kahasse Tallinna linnavalitsusega ühisfirma Varamaad Kinnisvara, mille eesmärk oli hakata Vabaduse väljaku alla ehitama rohkem kui 400 kohaga parklat. Praeguseks pole uutest arengutest kuulda olnud.

Madis Habakuk

• Plaanib Metro Capital Managementi kaudu ehitada Eestisse ja Lätti uusi büroohooneid ja kontoreid, investeering on kokku 2,03 miljardit krooni. Sellest 1,6 miljardit läheb Riia projekti arenduseks ja Tallinna jääb 391 miljonit krooni. Pool Eestisse investeeritavast rahast läheb Viru väljak 2 hoone arendamiseks, teine pool on veel lahtine.
• Pool Metro Capitalist kuulub Habakukede perekonnale ja teine pool kinnisvaraärimees Sulo Nigulile ning endisele Hüvitusfondi juhile Arle Mölderile. Toomas Rüütmann

• Automargi Peugeot maaletooja AS Kommest Auto asutaja ja juhatuse esimees Toomas Rüütmann omandas hiljuti Soome kaubanduskontsernilt SOK 100protsendilise osaluse oma juhitud ettevõttes.

Armin Karu ja Jaan Korpusov

• Olympic Casino suuromanikel on kahasse OÜ Maarjamäe Kinnisvara, mille osanikuks hakkas Karu 2005. aasta teisel poolel (Korpusov 2002. aastal).
• Ettevõtte peamine eelmise aasta kasum tuli (15,6 mln 25 mln kasumist) väikeosaluse (2,5%) müügist sidusfirmas Hansakinnisvara.
• Maarjamäe Kinnisvaral on endiselt 25% osalus OÜs Hansakinnisvara, mis on soetanud mitu magusat krunti Tallinna keskel ja Rae vallas ning on arenemas Lätti.

Taust
Eelmise aasta lõpul deklareeris oma tegevusalaks kinnisvaraga seonduvat 14 685 ettevõtet. Kolme aastaga loodi 4305 uut firmat, mis tegevusalaks nimetasid kinnisvara.