Putini administratsiooniülemast Dmitri Medvedjevist, kes on ühtlasi riigi suurima firma Gazprom juhatuse esimees, saab esimene asepeaminister. Kaitseminister Sergei Ivanov saab ministriülesannetele lisaks asepeaministri portfelli. “Otsus tähendab 2008. aasta presidendivalimiste kampaania algust ning on selge, et mantlipärija on Dmitri Medvedjev,” ütles Venemaa rahvusliku partei Rodina juht Dmitri Rogozin.

Putin ise enam kandideerida ei ürita, usuvad analüütikud. Putini eelistustes järeltulija suhtes lähevad aga arvamused lahku. Moskva investeerimisfirma United Financial Group analüütiku Christopher Granville’i sõnul näitab valitsusremont Kremli mõlemale võimu ihkavale klikile, et kõik on veel lahtine.

Dmitri Medvedevit (40), kes jtöötas Putiniga üheksakümnendatel aastatel koos Peterburi linnavalitsuses, peetakse Kremli liberaalse tiiva juhtfiguuriks. Sinna leeri kuuluvad ka rahandusminister Aleksei Kudrin ja majandusminister German Gref. Sergei Ivanov (52) töötas Putiniga koos julgeolekuteenistuses ning esindab seda leeri, mille võim on viimastel aastatel Kremlis oluliselt kasvanud. “Aasta pärast peaks selge olema, kumb ametikoha pärib,” ütles Interfaksile liberaalse Jabloko partei asejuht Sergei Ivanenko.

Valitsusremondi eesmärk on ühtlasi tugevdada selle teovõimet, et lahendada teravnevaid sotsiaalseid pingeid. “Kui valitsus ei suuda end näidata teovõimelisena, on väga raske järeltulijat ametisse panna,” kommenteeris üks Venemaa analüütik ajalehele Wall Street Journal. Teine ennustas, et peaminister Mihhail Fradkov sunnitakse veel enne 2006. aasta lõppu ametist lahkuma. “Tõenäoline on, et Putin nimetab Fradkovi asemele poliitiku, keda ta 2008. aastal toetada kavatseb,” prognoosis konsultatsioonifirma Control Risks Group. Ka Putini enda sobivust Boriss Jeltsini järeltulijaks prooviti peaministri ametis.