Mõlemad sammud on osa Venemaa plaanist suunata riigi nafta- ja gaasieksport otse Lääne turule ilma tülikaid transiidiriike läbimata.

Kolmapäeval avas Putin Primorskis uue naftasaaduste terminali, mille algne võimsus on 8,4 miljonit tonni aastas. Terminali planeeritud koguvõimsus on 24 miljonit tonni. “See tähendab, et eksporti minevad naftasaadused, mida laaditakse praegu ümber Balti riikides, suunatakse edaspidi Venemaa enda sadamatesse,” ütles Putin.

Ka sai kinnitust, et Venemaa ei plaani taastada Leedule naftatarneid Sõpruse torujuhtme kaudu, mis 2006. aastal toimunud avarii järel Mažeikiai naftatehase kuivale jätsid. Kui Leedu tahab Vene tooret, ostku seda Venemaa terminalidest, ütles Venemaa riikliku naftakompanii Rosneft juht Igor Setšin, kelle Putin edutas oma valitsuses energia- ja tööstuspoliitika eest vastutavaks asepeaministriks.

Putin teatas ühtlasi, et välja ehitatakse Balti torujuhtmesüsteemi teine etapp hinnangulise maksumusega 3,3 miljardit dollarit. Toru saab alguse Brjanski oblastis asuvast Unetša linnast ning lõpeb Ust-Luuga sadamas. Putini sõnul on see odavaim lahendus. Torujuhe muutus aktuaalseks pärast Venemaa ja Valgevene naftatüli 2007. aastal, mis Venemaa naftatarned Euroopasse paariks päevaks peatas.