Sellega on Raidla Ellex partner ja Merger Marketi tehinguturu raporti kaasautori Sven Papi sõnul Läti teinud olulise hüppe.

„Veel aasta tagasi moodustasid tehingud Lätis vaid viiendiku koguturust — 21%. Seevastu eelmiste aastate ülekaalukas tehinguteturu liider Leedu moodustab Baltikumist 19%, eelneval aastal oli osakaaluks 69% turust,“ lausus ta ning lisas, et suur kõikumine on märk siiski turu väiksusest ja ka volatiivsusest, kus iga üksik suur tehing annab efekti.

Tehingute arvu järgi oli jagunemine kolme riigi vahel ühtlasem. Leedu käes oli eelmisel aastal 44% tehingute arvust, Lätis 30% ja Eestis 26%.

Baltikumi suurimate tehingute TOP oli seotud eelkõige Lätiga. Läti suuremad tehingud aga olid omakorda seotud energeetika- ja transpordisektoriga. Šveitsi ettevõte Euromin S.A. ostis 199 miljoni euro väärtuses Venstpils Nafta, Ukraina firma KVV Group ostis KVV Liepajas Metalurgs JSC, tehingu väärtuseks raporteeriti 107 miljonit eurot. Eesti AS Graanul Invest ostis Läti energeetikafirma SIA Latgran Rootsi firmalt Billerud Korsnas AB; Baltic Resources AB 104 miljoni euroga. Need on Merger Marketi andmetel suurimad, üle saja miljoni väärtuses tehingud Balti regioonis eelneval aastal.

Samas võib öelda, et Eesti energeetika ja infrastruktuuri valdkonnas oli eelmisel aastal läbirääkimiste järgus nii mitmeidki suuri tehinguid, näiteks Eesti Gaasi omanikuvahetus, mis vormistus selle aasta veebruaris.

Leedu tehinguteturgu mõjutas Sven Papi sõnul eelkõige finants- ja telekommunikatsioonisektori konsolideerumine. Telia Sonera kahe tütarettevõtte konsolideerumine ehk TEO võttis üle Omniteli. Samuti võeti üle Kava Communications kaabel TV ettevõtte C Gates poolt, mille omanik on Starman.

Sektoripõhiselt võib väita, et viimased kaks aastat on jätkuvalt tehinguturu vedajaks Baltikumis tervikuna energeetika. Järgneb finantssektor, tehnoloogia ja telekommunikatsioon ning seejärel tööstus.

Baltikumi tehinguteturgu mõjutavad Sven Papi sõnul ka mitmed piirkonnaülesed tehingud, seda nii Balti- kui ka Põhjamaade ülesed tehingud. Siinkohal võib tuua näiteks Nets Holding AS ning Bang & Olufsen, mille Eesti tehingud olid osa Põhjamaade ja Balti turu strateegiast.

Ellexi ja Merger Marketi raport näitab, et Baltikumi välisinvesteeringud on seotud põhjamaadega, Põhjamaadest tuli Balti riikidesse investeeringutena ca 87 m eurot eelmisel aastal.

Jaga
Kommentaarid