"Praegu on nad (sulid - toim) kuidagi aktiveerunud, aga see on tingitud kevadest, mil inimesed on plaaninud rohkem autosid müüa," tõdes ta.

Osta.ee kaudu müüakse muuhulgas autosidki, kuid Raisti sõnul on pettuse osaks saamine portaalis välistatud.

"Osta.ee-s on see 100 protsenti välistatud, sest kõik kasutajad on Osta-s Eesti isikukoodi alusel autenditud. Meil ei saa süsteemis ühtegi näpuliigutust teha, kui konto ei ole autenditud ja seda siis kas ID-kaardiga või internetipanga kaudu," rääkis ta.

"Ehk siis välismaalane tõenäoliselt ei oma eestlase isikukoodi ning tõenäoliselt ei ole tal ka ID-kaarti, millega autentida."

Kui keegi müüb kaupa Inglismaalt, siis see on Raisti sõnul tõenäoliselt inimene või ettevõtja, kes elab Inglismaal ja kes ostab seal odavalt asju kokku ning müüb neid seejärel kallimalt maha.

"Kui keegi isegi üritab midagi, siis meil on Osta-s nii nimetatud deposiidimakse ning uute müüjate puhul seda üha enam ka kasutatakse. Nii et kui keegi ka üritab midagi, siis raha ta kätte ei saa, sest kui kaup ostjale kohale ei jõua, siis seesama raha läheb ostjale tagasi," selgitas Raist.
"Seda enam, et ta on tuvastatud isik ning kui midagi on valesti, siis on viie minuti küsimus selgeks teha, kes ta on."

Ainsad vaidlused on Osta.ee juhi sõnul puudutanud kasutatud esemeid ning nende kulumist, sest ostja ja müüja hinnangud kulumise astme osas võivad lahkneda.

Varem on Osta.ee-l olnud probleeme isegi sellega, et autentimata isikud võisid foorumis küsimusi esitada. "Siis loodi fabritseeritud isikukoodiga konto, millega pakkumisi teha ei saanud, kellegagi otseselt suhelda ei saanud, osta ei saanud, aga millel oli küsimuse esitamise võimalus. Niipea aga kui meile tuli esimene signaal, siis panime kõik võimalused kinni ja ilma autentimata ei saanud enam ka foorumis küsimusi esitada," rääkis Raist.

"Me oleme valmis loobuma oma käibe suuremast kasvust selle nimel, et meie maine oleks korras ja kliendid rahul," sõnas Raist.

Mehe sõnul on pettuste võimalus kuulutusteportaalis, kus puudub kontroll. "Ma tean, et näiteks Soov kontrollib kõik kuulutused üle, enne kui need kirjastatakse. Aga samas ostja poole pealt - kui keegi võtab kuulutuse lahti, siis seal on kontaktandmed kõik olemas, ilma mingi kontrollita võib müüjaga ühendust võtta, ilusat juttu rääkida ning ongi korras."

Hea lugeja, jaga meiega oma kogemusi!