2002. aasta lõpust ehitusluba ootavad eraisikud võivad ka täna oma miljonikrundil merevaadet imetleda lageda taeva all. Projekti arendajal OÜ-l Rannailu on kätte jäänud veel viis krunti, mida pikalt kestnud segase olukorra tõttu müüa ei õnnestu. Samas seisab kogu protsess suuresti Rannailu enda taga — vald ootab firmalt detailplaneeringut.

Kolm aastat tagasi alustas Annuse osalusega Merko Ehituse gruppi kuuluv E.L.L. Kinnisvara kruntide müümist eksklusiivsesse elamurajooni Keila vallas Kloogarannas. 36 krundist 12 piirnevad merega, on privaatsuse nautimiseks piisavalt suured ning kehtiv planeering lubas tollal maja kasvõi kohe püsti panna. Usaldust lisas ka tõik, et üks maja juba kerkis ja seda vaid 73 meetri kaugusele merest.

Projekti arendaja OÜ Rannailu kuulub pooleldi E.L.L. Kinnisvarale, teise poole omanikuks on läbi investeerimisfirma U.S. Invest Urmas Sõõrumaa. Oma krundil juba ehitamist alustanud mees oli Rannailu juhatuse liige Urmas Põld.

Merevaatega krunte tõttasid soetama projektiga seotud inimesed — Merko Ehituse juhatuse liikmed Veljo Viitmann ja Tõnu Toomik ning Rannailu endine juhatuse liige Erkki Ääremaa. Eraisikuna asus nende naabriks ettevõtja Rein Kilk. Ostjaid ei pannud muretsema ka tõik, et nende kruntidel on valla üks avalikke randasid ja metsa läbib Keila–Paldiski matkarada.

Keskkonnainspektsioon otsustas aga Keila vallavalitsuse ehitamist lubava planeeringu pärast kohtusse kaevata — planeeringul märgitud rannajoon ei langenud kokku tegelikuga ning ehitusload olid antud merele seadusega lubatud sajast meetrist lähemale. Vald kehtestas ehituskeelu ja andis Rannailule ülesandeks valmis teha ning esitada uus planeering. Lisaks taotles vald keskkonnaminister Villu Reiljanilt erandit, kes selle ettepaneku küll valitsusse viis, kuid seal lükati luba tagasi. Ehkki kohtuvaidlus päädis lõpuks valla ja inspektsiooni kokkuleppega, ei tohi maaomanikud oma krundile ikka veel ehitada.

Keila vallavanem Kadri Kreis¬¬man ütles, et valla seisukoht on endine, ehk loodus ei tohiks ehitamisele jalgu jääda. Kuna arendaja pole uue detailplaneeringu eskiisi toonud, ei saa ka vallavalitsus olukorda lahendada.

“Kui planeering ükskord valmib, siis ilmselt tellime sellele keskkonnamõjude hinnangu ning seejärel otsustame, kas ja kuhu ehitamist lubada,” lausus vallavanem.

Seni võivad nn teise ritta krundi ostnud ja maja juba püsti pannud maaomanikud merevaadet nautida, ilma et naabri kodu katus seda varjutaks.

“Ma tahaks küll jah teada, mis ikkagi toimub,” kommenteeris Rein Kilk. “Kui krundi ostsin, olid lausa majade tüüpprojektid olemas.”

Kilgi sõnul pöördus ta kohe pärast ehituskeelu kehtestamist E.L.L. Kinnisvara poole, kust talle aga kinnitati, et tegemist on ajutiste takistustega. “No kaua võib oodata,” ütles Kilk nördinult.

E.L.L. Kinnisvarast ega Rannailust eile kommentaari saada ei õnnestunud. Samuti ei olnud võimalik tabada Toomikut ega Viitmanni, kes viibisid koosolekutel.

Rannailu teine omanik Urmas Sõõrumaa leidis, et protsessi takistatakse tahtlikult.

“Asjad ei liigu sellepärast, et Sõõrumaa nimi on asjasse segatud. Või siis on põhjuseks Annus,” ütles ta pettunult. “Keegi pole kunagi tahtnudki vastu merd ehitada, võib-olla 80–90 meetri peale. Mind enam ei huvita, ma ei tahagi enam sinna midagi teha. Õnneks on maailm lai.”

Ühe projekti firma

OÜ Rannailu

• asutatud ainult Kloogaranna elamurajooni projekti jaoks • omanikud: 50% E.L.L. Kinnisvara (Merko Ehituse gruppi kuuluv), 50% U.S. Invest (Urmas Sõõrumaa) • majandustulemused 2003. a: käive 15,1 ja kasum 0,9 mln kr2004. a: käive 1,6 ja kahjum 0,1 mln kr • eelmistel kohalike omavalitsuste valimistel toetas Keskerakonda 3 mln krooniga, mis on vormistatud laenuna