1999. aasta oli magus suutäis kõigile, kes vähegi promotsiooniga kokku puutusid. Toimusid nii Riigikogu kui ka kohalikud valimised. Keskerakonna jõulise reklaamikampaania korraldanud ja tollal juba nime teinud Idea teenis omaniku ja ühtlasi Reklaamiagentuuride Liidu presidendi Mark Eikneri eestvedamisel kokku kopsaka 7 miljonit krooni.

Tollal veel 20aastane lõpetamata kesk-eriharidusega ja ilma erilise tulevikuväljavaateta Meelis Siidirätsep istus Raasikul oma koduhoovil ja parandas autosid, kui keegi juhututtav tuli pakkuma suurepärast teenimisvõimalust. Talle osteti firma. Kõik, mis ta pidi tegema, oli raha pangast välja võtma ning arvetele alla kirjutama. Siidirätsepast oli saanud kõige tüüpilisem Eesti rahvusärimees — tankist. “Ma olin tollal ikka tõeline lammas,” nendib ta täna, kui maksuamet nõuab talt kohtu kaudu poolteist miljonit krooni tasumata käibemaksu.

OÜ Rescue Team tegeles reklaamialaste teenustega ja puidu müügiga. Firmal polnud ühtegi töötajat. Kas tegelikult ka teenust osutati või midagi müüdi, seda Siidirätsep ei tea. Mõne kuu jooksul laekus firma kontole mitmesaja tuhande krooni kaupa 9 miljonit krooni. Kõik summad pidi ta laekumise päeval sularahas välja võtma. Ise sai ta sellest 1%. “Mark Eikner oli see, kellele ma andsin raha,” tunnistas ta kohtus. Mis rahast edasi sai, Siidirätsep ei tea.

Advokaat Urmas Arumäe on veendunud, et kaitsealune on olnud vaid tööriistaks ja käsutäitjaks neile, kes tegelikult käibemaksupettuse organiseerisid. “Oleks üsna naiivne arvata, et Siidirätsep, kes ei oma mingit ettevalmistust reklaaminduse, infotehnoloogia või puiduäri alal, suudab osutada lühikese aja jooksul ca 9 mln krooni eest teenuseid ja seda ka sellisele tuntud firmale nagu TV3,” seisab kohtutoimikus.

Mõne kuuga üle 6 miljoni krooni ettevõttele arvete katteks firmale maksnud OÜ Losetaani omaniku Hannes Rosenbergiga kohtus Siidirätsep esimest korda notari juures, kui kokku viit reklaamivahendusega tegelevat väikefirmat omav Rosenberg Rescue Teami tema nimele kirjutas. Ainuüksi selle eest sai tankistina kasutatav Meelis 10 000 krooni.

“Markiga (Mark Eikneriga — toim.) kohtusin esimest korda pangas. Siis läksime juba raha välja võtma,” räägib Siidirätsep. “Eikner rääkis mulle, et osa firmasid ei taha reklaami otse osta ja on vaja kolmandat vahefirmat,” tunnistas Siidirätsep kohtus.

Tema jutu järgi tuli Eikner panka ainult siis, kui oli tegu suuremate sularahasummadega ja viis selle oma kohvriga minema. “Muidu oli Hannes juures. Teller vormistas lihtsalt raha sissemakse enne selle välja võtmist. Tegelikult raha füüsiliselt ei liikunud. Siis ei pidanud suurt summat sularaha enne kontorisse tellima.” Täna ühes kesklinna kohtutäituribüroos täituri abina töötav Hannes Rosenberg dikteeris talle ka seda, kuidas arveid kirjutada ja kuhu alla kirjutada. Kohtutoimikusse köidetud kümnete arvete koopiatelt võib lugeda “reklaamiteenuste pakkumine”, “raielankide koristustööd”, “kasvava metsa langetamine”.

Esimesed kahtlused, et kõik pole korras, tekkisid Siidirätsepal siis, kui maksuamet aastajagu hiljem 1,5 miljoni krooni suuruse käibemaksu tasumist nõudis.

Eeluurimisel tuvastati, et Rescue Team ei ole kunagi mingit kaupa või teenust osutanud. “Selles osas on kuriteo toime pannud hoopis teised isikud, kes on firmade OÜ Vesset, AS Hiiu Puu, AS TV3, AS Folie MP, OÜ Themont, OÜ Sanresko ja OÜ Losetaan taga,” leiab advokaat kohtutoimikus loetledes Rescue Teami arvele raha kandnud firmade nimesid.

Tänaseks peaaegu 500leheküljeliseks kasvanud kohtutoimikust selgub, et TV3 on maksnud üle 110 000 krooni. Kaks korda suurem arve on TV3-lt läinud omakorda teele ühele Soome firmale, mille eest näidati Clarityni reklaami nii TV3s kui vahendati ka Kanal 2-le. TV3 tegevdirektori Toomas Vara sõnul olevatki Rescue Team, kelle kontaktisikuks oli keegi Mihhail Rodinov, konkureerivale kanalile reklaami vahendanud. Siidirätsepale jääb see nimi tundmatuks. Kanal 2 kinnitusel aga pole nad raamatupidamisdokumentide järgi Rescue Teamiga kunagi koostööd teinud.

“Kui läksin Eikneri juurde kurtma, et probleemid on, ja tahtsin ise nende firmadega, kes raha üle kandsid ühendust võtta, siis ta soovitas seda mitte teha. Muidu nõuavad need firmad raha tagasi,” meenutab Siidirätsep. “Ma ei ütleks, et mind otseselt ähvardati.”

Maksuamet nõudis firmalt raamatupidamisdokumente. Siidirätsepal neid polnud. Väidetavalt viidi need kaasa koos kõige muuga, kui tema Volkswagen Golfi sisse murti. Hansapanga väljavõtetest võib lugeda, et näiteks 1999. aasta 21. septembril on Meelis välja võtnud 82 500 krooni ja OÜ Losetaanilt laekunud kontole 83 000 krooni selgitusega “tasu arve eest”. Mõned päevad hiljem on välja võetud 471 110 krooni ja OÜ Losetaanilt jälle laekunud 472 000. Nii jätkub skeem ka kõiki ülalpool mainitud firmade laekumisi arvestades detsembri lõpuni. Välja võetud summa erinevuse on tinginud vaid teenustasu suurusest.

Siidirätsepa sõnul öeldi talle, et kõik dokumendid on korras ja muretseda pole vaja.

Hannes Rosenberg eitas istungil sularaha vastuvõtmist Siidirätsepalt, samuti arvete koostamist. Pangaväljavõtetest on aga selgelt näha, et raha väljavõtmine ning seejärel hilisem sissemakse vormistamine toimusid samal kellaajal ning samas Hansapanga kontoris. Kohtus pidas Rosenberg seda juhuseks.

“Mul olid sidemed Mark Eikneriga, sain temalt raha,” tunnistas tollal Losetaani juht olnud Rosenberg. Oma sõnutsi sai ta Idealt raha, sest osutas teenuseid Rescue Teamile ja Rescue Team omakorda temale.

Reklaamiagentuuride Liidu president ja Idea AD juht Mark Eikner kohtuistungile tunnistajana ei ilmunud, sest olevat haiguslehel. Järjekorras kolmandale kohtuistungile jättis ta tulemata ka möödunud neljapäeval. Reklaamiagentuuri sekretär väitis kahel päeval järjekindlalt, et Eikner viibib Soomes. Telefonitsi Eikner küsimustele vastata ei soovinud ja samuti eitas Soomes viibimist.

“Ma tõepoolest ei mäleta peast kolme aasta taguseid tehinguid,” vastas ta küsimustele, kas firma on koostööd teinud Rescue Teami või Losetaaniga. Ometi möönis ta, et nimi Losetaan on tuttav. “Meil on ligi 500 allhankijat ja ma pean selleks raamatupidamisdokumente vaatama,” ütles Eikner möödunud nädalal ja palus küsimused e-postiga saata.

Vaatamata mitmele kõnele ja kokkuleppele pole ta tänaseni vastanud.

Kuna Eikner istungitele pole kohale tulnud, otsustas kohus septembris peetavale istungile ta sundkorras tuua. See eeldab tunnistaja vahistamist.

Kohtumaterjalide kohaselt leiab Siidirätsepa advokaat Urmas Arumäe, et maksuamet peaks käibemaksu välja nõudma firmadelt, kes väidetavalt ostsid reklaamiteenust või metsamaterjali Rescue Teamilt.

Keskerakonna peasekretäri Küllo Arjakase sõnul ulatub erakonna koostöö Ideaga juba 1996. aastasse. Reklaamiagentuurile viitavast võimalikust maksupettusskeemist valmisteaastasse langeval perioodil ta teadlik polnud.

Äriregistri andmeil kasvatas 1999. aastal Idea oma käivet pea kaks korda 33 miljoni kroonini. Kasumit teeniti seejuures vaid paarsada tuhat. Kuigi 2000. aasta käive jäi pisut alla 33 miljoni krooni, kasvas kasum 2,2 miljoni kroonini.

OÜ Losetaan käive ulatus 1999. aastal 7,8 miljoni kroonini, kusjuures 6,5 miljonit sellest laekus nelja kuu jooksul sama aasta sügisel OÜ Rescue Team arvele.